Menu 

U restoranu može da se jede rukama, ali samo neka jela. Ako jedete škampe, na primer, slobodno odložite escejg, piše novi britanski vodič Debrett’s. Ribu, školjke, rakove slobodno jedite prstima, ali neka vam salvete sve vreme budu blizu. Brišite se skoro posle svakog zalogaja, savetuje gastronomski vodič.

Prstima se jedu i sendviči, pileći i žablji bataci, pica.

Čak i kada jedete prstima ostanite pristojni i elegantni. Možete prvo da razrežete na male zalogaje koje ćete potom jesti rukama. Takođe, možete zalogaj uzeti prvo viljuškom, a potom sa nje prstima skinuti zalogaj i staviti u usta.

Bez obzira na to da li jedete prstima ili ne, sedite uspravno za stolom, sa laktovima uz telo, ne mljackajte, strpljivo sačekajte da se hrana prohladi.

Hranu sa lica brišite isključivo salvetom, nikako rukama. Ne ližite prste.

I znajte da nikada niste u obavezi da jedete prstima, čak i kada svi drugi za stolom to rade.

I na kraju, ali ne najmanje važno – mobilni telefon ne bi trebalo da držite na stolu kraj tanjira, čak i ako očekujete važan poziv. Tokom večere ili ručka, telefon ne bi trebalo nikako da koristite, to je uvredljivo prema ostalima za stolom jer može značiti da vam je sa njima dosadno pa vam treba društvo koje “krijete” u svom telefonskom imeniku.

Mondo.rs

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar