Menu 

Danas 2. veljače je kršćanski blagdan ‘Svijećnica’. U Francuskoj ga zovemo ‘Chandeleur‘ i taj dan je tradicija jesti palačinke. Izabrala sam klasika francuske kuhinje, Crêpes Suzette. Auguste Escoffier (1846 – 1935) je izmislio Crêpes suzette 1890. godine, jedan je od najpoznatih francuskih kuhara koji je zaslužan za nekoliko remek djela iz francuske kuhinje.

Izmislio je i Pêche melba, na bazi sladoleda i breskve ali o tome ćemo preko ljeta kad bude sezona za breskve….

Escoffier je također prvi šef koji je dobio priznanje Légion d’honneur ili legija časti koji je najviše francusko odlikovanje.
Možete onda samo zamisliti što je napravio za francusku kuhinju, to je isto zahvaljuči njega da je francuska gastronomija poznata van Francuske.

Crêpes Suzette su palačinke sa umakom na bazi naranče i Grand Marnier. Grand Marnier je rakija od Cognac-a i naranče. Ako ga nemate možete ga zamijeniti za Curacao, ili ako ga nemate onda Triple sec.

Sastojci za 3 osobe:

  • 6 palačinka
  • 2 naranće
  • 2 limuna
  • 120 g šečera
  • 125 g maslaca
  • 2 velike žlice Grand Marnier

Nisam mislila Vam napisati recept za palačinke jer predpostavljam da svako zna ih napraviti, ali što se tiče namirnice ja koristim 250 g glatkog brašna, 4 jaja, 1/2 L mlijeka 2.8 %, prstohvat soli i 2 kesice vanilin šečera. To je najbolji recept koji sam našla do sad.

 

1 – Iscijediti naranče i limuni. Ja sam dobila 2 dl soka.

2 – Rezati maslaca u manji komadima.

3 – Staviti šečer na tavu i zagrijati da se šečer rastopi.4 – Nemojte nigdje ići jer čim se bude rastopio brzo će se pretvoriti u karamel, a trebamo ga zaustaviti čim bude dobio laganu smeđu boju, kao na slici.

Dok se šečer rastopi ne smijete nikako ga miješati, ali možete tresti tavu da se šečer rastopi ravnomjerno.

5 – Čim bude uhvatio laganu smeđu boju uljite soka od naranče i limuna te miješati. Ako se bude tada šečer stvrdnuo ne brinite, ponovo će se rastopiti dok će se kuhati u soku.

Kuhati nekoliko minuta na visoku temperaturu da se reducira, odnosno da se voda ispari tako da sok bude gušće. Tada će dobiti lijepu smeđu boju.


6 – Dodati maslaca, i kuhati još par minuta.

7 – Dodati Grand Marnier i kuhati još minutu da se alkohol ispari.

U tradicionalnom receptu se Grand Marnier ne flambira, ali ako želite možete ga flambirati, u tom slučaju ćemo taj desert nazvati Crêpes Suzette flambées.

8 – Staviti palačinke jedan po jedan u tavu i okrenite ih da budu premazani sokom. Preklopiti na pola i ponovo na pola te ocijediti iznad tave da sok koji je višak padne u tavu.

 9 – Staviti 2 palačinke po osobi, i na kraju staviti sok koji ostaje u tavi po palačinke.

Et voilà !

Francuskakuhinja.wordpress.com

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar