Menu 

Sećate li se onih neradnih nedelja? Svečanih ručkova kod bake, poslepodnevnog odmora i večernje šetnje? Pronašli smo za vas tekst poznatog književnika Davida Albaharija koji se upravo to pita: Gde je nestala nedelja?

Nedelja

Šta se desilo s nedeljom? Juče sam je celog dana tražio i nigde nisam mogao da je nađem. Nekad je, sećam se, svaka nedelja bila praznik, oblačila se bela košulja i prale se uši i vrat. Nedeljom se išlo na porodične ručkove posle kojih su svi dremali, razbacani po stanu kao nasukani kitovi, i tek bi nas miris crne kafe budio iz te omamljenosti. Ustajali smo polako, pažljivo, ništa nije smelo da bude brzo i naglo. Nedelja je bila dan sporosti, dan lenjosti, dan koji se provodio tako kao da mu ništa nije prethodilo ili kao da se ništa neće desiti posle njega.

“Nedelja – dan bez budućnosti”, napisao je u jednoj svojoj pesmi Raša Livada. Ne znam na šta je on mislio kada je napisao taj stih, ali to je za mene najlepši opis nedelje. One druge nedelje, kakva je nekada bila, a ne kakva je sada i kakva je bila kada sam juče izašao iz kuće.

Nekada nedeljom nisu radile radnje. U stvari, do deset se u nekim prodavnicama mogao kupiti hleb, mleko i pogačice, a bili su, takođe do deset, otvoreni i kiosci za prodaju štampe. Sve ostalo je bilo zatvoreno i uživalo u nedeljnom miru.

Na pijacu se išlo subotom. To je bio pravi dan za kupovinu paprika, lubenica i kajmaka. Nedeljom se odlazilo na pijacu samo u slučaju da vas je nešto sprečilo u subotu. Uostalom, nedeljna ponuda na pijaci je pružala bledu sliku u poređenju sa subotnjim obiljem.

Nedelja je bila dan za izlet. Penjali smo se na Avalu kao da osvajamo Mont Everest, a onda smo trčali nizbrdo sve dok se ne bismo umorili. Tada bismo izvadili kifle namazane buterom, tvrdo kuvana jaja, kriške “Zdenka” sira i crvene jabuke.

Nedeljom je podnevni mir u dvorištu duže trajao. Nismo igrali fudbal, nismo udarali loptom u zid. Ćutali smo čak i dok smo igrali klikere. Tek kasnije popodne, kada se suton već prikradao preko neba, počinjali smo da govorimo glasnije i slobodnije, mada ni tada nisu naši glasovi odjekivali kao tokom drugih dana.

nedjelja2

Nedelja je bila spor dan. Dan obnove. Dan kada su u celom gradu u podne složno zveckale kašike za supu, kada su ulice bile puste, a vozila gradskog saobraćaja prazna.

“Nedelja – dan bez budućnosti.” Dan u kojem se zaboravljala prošlost i nije se mislilo na budućnost. Prošlost je bila užurbana subota, koju je trebalo što pre smetnuti sa uma; budućnost je dolazila sa ponedeljkom, strašnim danom, koji je predstavljao početak nove jednolične radne nedelje.

Nedelja je bila kao rajska bašta, dan između stvarnosti i snova. Dan u kojem je sve moglo da počne, a ništa nije moralo da se završi. Čardak ni na nebu ni na zemlji.

Međutim, kada sam juče izašao napolje, pomislio sam da je četvrtak, ili petak, ili bilo koji dan. Samo ne nedelja. Naime, sve radnje su bile otvorene: piljarnica, bakalnica, čak i apoteka.

Jedino banka nije radila. Međutim, to i ne očekujem od banke, jer banke svugde rade manje od svih drugih. Ako i banke počnu da rade nedeljom, biće to znak da uskoro dolazi propast sveta. (Nek propadne, nije šteta…)

Onda sam počeo da tražim nedelju. Zavirivao sam u razne zgrade, prošetao sam pored reke, pitao sam ljude koji su čekali na autobuskoj stanici, zatim mladiće i devojke sa slušalicama na ušima, ali niko nije znao da mi odgovori. Slegali su ramenima i gledali me pogledima koji su pokazivali da ne razumeju šta ih pitam, kao da je nedelja zaboravljen i mrtav jezik, razumljiv samo nekim lingvistima i arheolozima.

Lepa je nekad bila nedelja. Ujutru se duže spavalo, kasnije se doručkovalo i svako je smeo da odugovlači koliko god želi.

Nedeljom se išlo na fudbalske utakmice, zatim u šetnje pored reke, a onda, pred kraj dana, naručivale su se palačinke sa čokoladom i orasima. Veče se šunjalo preko neba, ali niko na to nije obraćao pažnju jer smo znali da je nedelja dan drugačiji od svih dana i da se, u stvari, nikada ne završava

Ali onda se nešto desilo i nedelja je nestala. Ma šta mi radili, ma koliko pokušavali, ne uspevamo da je nađemo. Sakrila se negde, uvređena i zastrašena od mogućnosti da je neko natera da promeni ime. Naime, ako naziv nedelja potiče od reči “ne delati”, a svi se tog dana ponašaju kao da je u pitanju bilo koji dan i ne prestaju sa svojim delatnostima, onda nedelja nije nedelja i s pravom je pobegla. Otišla je negde gde se još uvek poštuje jednostavan nauk: šest dana radi, a sedmog se odmaraj, čitaj knjige, piši pesme, otiđi u prirodu, budi nešto drugo, nešto različito od onoga što si ostalih šest dana. Budi drugačiji tog dana da bi ostalih dana bio uvek isti. Uspori ritam. Nađi neku sporu pesmu i slušaj je celog dana. Uživaj u sporosti. Kaži: “Spor sam, priznajem, ali kada bih bio brži, ne bih znao da postojim.”

Da, krajnje je vreme da vratimo nedelju. Ako to uskoro ne učinimo, nikada je više nećemo videti. A život bez nedelje, odnosno, život bez dana odmora nije više život, već sumorni ringišpil koji se zaustavlja samo jednom – onda kada je kasno za sve.

David Albahari, Politika, 2010

Delite ovaj tekst, širite miris nedeljnog ručka i nedeljnog odmora.

Originalni članak pročitajte ovde http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Nedelja.lt.html.

Piši!
Širi dalje!

34 komentara
 1. Del Castilo Izabela

  Na poslu

 2. Nena Mijić via Facebook

  U 12 ručak a u12.30 već smo išle jedna kod druge,a na ulici nikog.

 3. Nada Javor via Facebook

  A gdje je tu narod da kaže stop tom crnom kapitalizmu ili više ne znamo reći dosta svemu što dolazi iz vana nego pognute glaveprihvaćamo sve što im padne na pamet.Hvala bogu ja sam svoju penziju dočekala a šta će biti sa mladima i generacijama koje dolaze.

 4. Julija Rajkovic-Korlat via Facebook

  nedelja?jel to bese dan kad sredjujes kucu jer si od ponedeljka do subote stalno na poslu?

 5. LJiljana Dragoljic Ubovic via Facebook

  iz dna u dan patim za nedeljom toliko se nekad isplacem kad svaku radim toliko imam tuge u sebi svake nedelje

 6. Magda Savin via Facebook

  KOd mene su otvorena vrata.

 7. Zoran Savić via Facebook

  Ah, dobra stara vremena, kada smo bili samo deca i nismo bili opterećeni time koliko smo struje potrošili ovaj mesec;-).

 8. Dusa Pa Dusa via Facebook

  nNEDELJE SU TU, SVAKI 7. DAN. SAMO MI FALIMO.

 9. Andjelija Svilanovic via Facebook

  SAMO SE SECAMO

 10. Branislava Milenkovic via Facebook

  A sto mora da bude takva? I cemu klisei?

 11. Jasna Milaj via Facebook

  Želim takvu nedjelju svim prijateljima, naša je nedjelja još takva!!

 12. Tanja Kričak via Facebook

  mrzim nedelju zbog ponedeljka!

 13. Petra Pan via Facebook

  na žalost ovaj narod je od svega toga održao samo pranje vrata i ušiju nedeljom ( možda ) što se oseti u GSP -u , … ; ) a porodica se ‘ gaji ‘ i tokom nedelje , ništa što je opterećenje , obaveza neće opstati , ako se izgubi suština – ljubav među najbližima , …

 14. Jasna Pajovic via Facebook

  Nostalgija…

 15. Sonja Sekulin via Facebook

  Kod nas je nedelja, Bogu hvala, i dalje upravo takva… :)

 16. Mirko Djordjevic via Facebook

  istina , kao da je nema.

 17. Slavica Jovic Djukic via Facebook

  da nije ovih novih poslodavaca kojima je malo i kada im radnici nedeljom rade… danas je nedelja, a ja za koji sat moram na posao :( u vreme nedeljnog ručka

 18. Vesna Stankovic via Facebook

  to je bilo kad je vikend pocinjao u petak popodne a ne ko sad u subotu u 23h.

 19. Djukic Tanja via Facebook

  ako je ista precenjeno onda su to nedeljni ruckovi :D

 20. Divna Milenkovic Jakovljevic via Facebook

  bila su to dobrih dana sada je narod drugaciji svi su za sebe ali ipak pokusavamo da se vidgamo sa familijom I prijateljima

 21. Tanja Gavrilovic via Facebook

  A kako da popravimo stanje u Srbiji zbog naše dece,unuka?ja nedeljom spremam porodični ručak jer želim da se okupimo,razgovaramo,šta spremam nije važno,srečna sam kad mi majka dodje sa jagodama ubranim tog jutra za jedinu unuku.srecna sam sto je cerka tu !

 22. Jovanka Lola Kutic via Facebook

  bilo kako bilo treba nam ta i takva nedelja…nij u pitanju prezderavanje, izgubili smo se u trci da nesto stvorimo i zaradimo za ono osnovno…jurimo toliko da smo zaboravili na porodicu, blizu rodbinu a da ne spominjem familiju, da nije sahrana, ne znam kada bi se sastali…i te kako nam nedostaju i trbaju takve nedelje….

 23. Mirjana Simic Capunovic via Facebook

  e, nekad lepo bilo i srecno……

 24. Sanja Dukic via Facebook

  Te generacije koje su imale takve nedelje su ti obezbedile sve sto danas uopste ovde postoji, jos se vozimo u Tiletovim busevima i vozovima, puteve jos imamo iz tog doba, a iz doba od pre 10 godina, imamo rasprodanu zemlju u kojoj smo svi nasukani kao kitovi. Zbog tih generacija koje su imale takve nedljle jos drzimo glavu iznad vode, jer svaka zgrada u koju ulazimo, bila skola ili bolnica jos tu stoji iz tog vremena,, osiromasena zlocinackim lopovlukom ovih generacija koje nam uzese sve nedelje. Zbog ovih od pre 10 godina pocrkali bismo za godinu dana, hleb nam iz ruku pouzimase. Its. Itd. Itd. Nije lose mozak ukljuciti pre nego se progovori, i pre nego se nesto zakljuci i uopste u nesto ukljuci i ponese neki stav. Ali to je isot odlika i tekovina ostala od generacija koje su nam dale nedelje. One koje uzese nedelje pre 10 godina, uzese i mozgove. Sto drogom sto gladju.

 25. Pramčani Koš via Facebook

  NEDELJA >>>>> Secam se u jednom malom gradicu na obali Tise ….Pijaca , pa zatim korzo od onih koji su isli na nedeljnu misu ( a kazu da je bila zabranjena veroispovest ) pa se lepo sedne u poslasticarnicu i uz kiselu vodu se druzi , a onda se zbrise na Tisu i ceo dan se ubije kupajuci se , igrajuci mali fudbal ili picigen , a i odbojku na pesku . A zimi pravac kod prijatelja na salas pa onda svinjokolj ili “” Al se nekad dobro jelo “” …

 26. Jasmina Spasojevic via Facebook

  Zbog generacija koje su imale takve nedelje, mnogi nemju ni slobodan dan. U svakom slučaju ja ne želim da budem nasukana kao kit.

 27. Маша Вујановић via Facebook

  И данас постоји недеља, окупљамо се на Литургији код нашег Оца и помињемо све наше ближње који нису више са нама. Лепо се обучемо а после идемо у шетњу или како већ ко воли :)

 28. Fani Cilkov Stupar via Facebook

  i božić. i vaskrs. i badnji dan. mali market u mojoj zdradi uvek radi na te dane. kao da te ženice nisu majke. kao da njihova deca nemaju pravo na praznik. nekad se za praznike kupovao hleb za tri dana jer niko nije radio. pa ni pekari. ma sve je nestalo. živimo u dehumanizovanom drušrvu.

 29. Olgica Damljanovic via Facebook

  Kad citam ove Davidove reci setim se tih trenutaka, on I ja smo zajedno odrastali I bilo nam je lepo u tom malom gradicu Zemunu gde su se svi poznavali, postovali I cenili. Zao mi je sto vise nije tako!

 30. Fani Cilkov Stupar via Facebook

  :(

 31. Josip Imric Joska via Facebook

  pokusaj danas da je nadjes,juce je subota bila…

 32. Ljiljana Purić Ivanović via Facebook

  Mozda su te nedelje nestale, zato sto neko nema novca da spremi nedeljni rucak. A nedelja je ostala privilegija samo drzavnih firmi kao slobodan dan.

 33. Ana Zorbić via Facebook

  nije objasnio od koga je narucivao palacinke nedeljom uvece, ili ko je kuvao te nedeljne ruckove… od nevidljivih patuljaka? nije svakome nedelja – nedelja. samo muskarcima, izgleda!

Napišite komentar