Menu 

Dijete se uglavnom baziraju na odricanju od namirnica koje najviše volimo i  u kojima najviše uživamo. Mi vam danas donosimo tri kojih se ne morate odreći ni kad želite skinuti nekoliko kilograma.

Ko kaže da ne možemo poboljšati zdravlje i ugoditi sami sebi u isto vreme? Istraživanja su pokazala da neke poslastice u kojima uživamo mogu biti i dobre za zdravlje ako ih malo prilagodimo.

Tamna čokolada

Istraživanje koje je sproveo tima naučnika iz Finske pratio je nivo stresa kod trudnica i njihovu upotrebu čokolade. Pogodite šta su otkrili? Šest meseci nakon poroda majke su pratile ponašanje svojih beba njihov smeh i strahove. Bebe majki koje su za vreme trudnoće jele čokoladu više su se smejale, bile veselije i aktivnije. Čak i bebe majki koje su bile pod stresom, ali su jele čokoladu pokazale su manje straha od nepoznatih situacija, za razliku od beba čije su mame čokoladu izbegavale.

Ovo je sjajno otkriće za sve buduće mame koje ne mogu bez čokolade.

Ova najpopularnija poslastica na svetu podiže nivo endorfina, sadrži triptofan koji gradi serotonin i moždanu hemikaliju feniletilamin za koju se zna da podstiče osećanja privlačnosti, uzbuđenja i ljubavi. Naučnici su nedavno otkrili i da čokolada utiče na anandamid, hemikaliju koja na naš mozak deluje poput THC-a, aktivnog sastojka marihuane. Pošto čokolada sadrži ovu hemikaliju može da predstavlja prirodni stimulans.

Čokolada dobro utiče i na zdravlje krvnih sudova, a dokazano je da mala porcija čokolade dnevno može da smanji holesterol bez dobijanja kilograma, a sve to zahvaljujući flavonoidima kojima je nabogatija tamna čokolada pomalo gorkastog ukusa.

Crveno vino

Francuzi  su u pravu vekovima kad je u pitanju konzumacija vina. Umereno konzumiranje crvenog vina može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, raka prostate i srčanih obolenja. Antioksidanti polifenoli koji su pronađeni u koži i semenkama grožđa, posebno katehini i reservratrol poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju upalne procese i preventivno deluju na pojedine vrste kancerogenih obolenja. Reservratrol je inače prirodna antigljivična i antibakterijska komponenta pronađena u grožđu koja povoljno deluje na nervne ćelije i preventivno sprečava nastanak Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Bez obzira na sve dobrobiti crvenog vina ukoliko imate problema sa alkoholizmom, povišenim trigliceridima, upalom pankreasa, bolesnu jetru, depresiju ili hipertenziju, vino bi ipak trebalo da izbacite iz upotrebe.

Kafa

By: OliBac

By: OliBac

Mi smo narod koji sigurno pije mnogo kafe i to je jedna od navika koje se zaista teško odričemo. Ali, možda ni nema potreba za tim.

Kafa je omiljeni jutranji napitak i njena lekovita svojstva su dokazana, ako se konzumira na pravi način. Šta nam to kafa dobro donosi?

  • Poboljšava raspoloženje, daje nam više energije i elana za rad.
  • Poboljšava pamćenje. Dokazano je da jedna šolja dnevno osvežava deo mozga zaduženog za kratkotrajno pamćenje.
  • Kafa takođe može da izbalansira šećere u krvi. Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ispijanje jedne šolje kafe može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa 2 za neverovatnih 60 odsto, ali ako uz umereno ispijanje kafe imate zdrave životne navike.

Da bi kafa na dobar način uticala na vaše zdravlje nikad nemojte dodavati šećer ili veštačke zaslađivače, nikad je ne pijte nakon ručka i uvek je izbegavajte kada radite detoks tretmane. Kofein se veoma teško probavlja i nekad je potrebno i do pet časova da prođe kroz sistem i zato birajte što bolju, po mogućnosti organsku kafu i nemojte piti više od jedne šoljice dnevno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar