Menu 

Iako se trčanje smatra jednom od najboljih i najefektnijih kardio vežbi, postoje oni koji tvrde da je hodanje još bolje od trčanja. Evo zašto bi trebalo da razmotrite da malo više hodate, a manje trčite.

Iako nas stalno savetuju da je trčanje dobro za naše zdravlje ispostavlja se da to i nije baš istina. Mnogi stručnjaci u poslednje vreme savetuju da bi umesto trčanja kao redovnu vežbu trebalo razmotriti hodanje, a za to postoji nekoliko više nego dobrih razloga.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Manje opterećenje. Budimo realni, trčanje može predstavljati zaista veliko opterećenje za celo telo. S druge strane hodanje može biti sjajna vežba, sa mnogo manjim opterećenjem posebno za početnike čiji zglobovi još uvek nisu dovoljno pokretljivi. I hodanjem ćete saoriti kalorije, ali na puno blaži način.

Hodanje ćete lako uvrstiti u raspored. Da biste šetali nećete morati mnogo da planirate i da pomerate druge obaveze. Jednostavno sve što treba da obavite, obavljajte pešice i to je to. Hodati možete u pauzi za ručak, kada idete na posao ili se vraćate s posla.

Hodanje nije bolno. A one koji mrze bilo kakvo vežbanje hodanje je prava stvar, nije bolno, a održaće formu na zavidnom nivou, naravno ako ga praktikujemo redovno.

Jača zglobove. Ako imate problema sa zglobovima, posebno u donjem delu tela onda je hodanje vežba koja vam je potrebna. Hodanjem jačate zglobove i tonirate mišiće donjih ekstremiteta, a bez velikog rizika od povreda.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mala mogućnost povreda. Hodanje je način vežbanja koji sa sobom nosi zaista mali rizik od povreda i zato ako ste imali problema sa povredama, hodajte i ne brinite.

Ono što hodanje čini sjajnom vežbom jeste i to što vam nisu potrebni posebni uslovi ni oprema. Dovoljno je da imate neke udobne patike, laganu garderobu i spremni ste. Isto tako ne treba da marite za vremenske (ne)prilike jer hodati možete i po snegu i po kiši. Važno je i to što vam za hodanje nije potreban partner koji ima jednaku kondiciju. Hodati možete sa svima, bez obzira na to u kakvoj su formi i nećete se nikad osećati loše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar