Menu 

Kad napolju „upekne minus“ ponekad je veoma teško naterati sebe da izađemo iz tople kuće i odemo na trčanje. Evo nekoliko veoma korisnih saveta koji će vam pomoći da ostanete motivisani za vežbu i tokom zimskih meseci.

Kod većine ljudi koji nisu ljubitelji zimskog perioda njihova redovna fizička aktivnost ispašta jer jednostavno ne mogu da se nateraju da izađu na trčanje dok je napolju sve zaleđeno.

Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vas motivisati i tokom zime.

dreamstime_s_27938130

Iako deluje previše očigledno, veoma je važno da sami sebe ubedite da ćete se onog trenutka kad krenete sa trčanjem veoma brzo ugrejati. Ovo je veoma važno jer je jako jednostavno smisliti milon razloga zašto bismo ostali u toplom krevetu umesto da trčimo po hladnoći.

Neka vam jedan od motiva bude saznanje da ćete se veoma brzo ugrejati i da se nećete smrzavati tokom celog puta.

Ako ste baš zimogrozni i imate opciju da birate, preskočite jutro i trčanje ostavite za poslepodnevne časove kada se u većini slučajeva temperatura podigne za nekoliko stepeni.

Veoma je važno i da vašu sportsku opremu prilagodite zimskom periodu i kupite garderobu koja vas tokom trčanja neće sputavati, koja će vam biti udobna i topla. Rukvice i kapa ili štitnici za uši su obavezni.

Sigurnost na prvom mestu

Ma koliko posvećeni bili kad je u pitanju vežbanje postoji nekoliko stvari ne koje morate obratiti pažnju da ne bi došlo do povreda. Kad je u pitanju hladno vreme postoje dani kada jednostavno nije dovoljno sigurno za trčanje napolju, a čak i onda kad vam se vreme čini lepim treba da  budete pažljiviji nego obično.

dreamstime_s_33716022

Posebno treba da pazite na led i na udubljenja na stazama koja mogu biti sakrivena ispod snega i lišća, gotovo neprimetna, a predstavljaju pravu opasnost jer ako naiđemo na njih lako možemo izvrnuti zglob i završiti sa bolnim povredama.

Ipak, nemojte da vas ove sitne opasnosti obeshrabe već širom otvorite oči tokom trčanja i budite oprezniji nego obično.

Ako i uz najbolju volju ne možete izdržati trčanje zimi, to je sasvim u redu, ali da se ne bi previše ulenjili potražite alternative dok ne otopli. Razmotrite pilates, jogu, aerobik ili jednostavno trčite na traci u teretani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar