Menu 

Leto je godišnje doba prepuno svežeg voća čiji ukus želimo sačuvati i preko zime pa pravimo mnoštvo džemova i marmelada. Mi vam danas donosimo savete koji će vam pomoći da vaš džem ispadne savršeno.

Pre nego krenete sa pripremom omiljenog namaza za doručak ili palačinke dobro razmislite da li više volite džem ili marmeladu i šta je ono što zaista želite pripremati, a mi ćemo vam dati sve potrebne smernice.

Razlika između džema i marmelade

http://www.dreamstime.com/stock-images-homemade-plum-jam-image26602164

Džem u sebi obično sadrži komadiće voća koje se raskuvalo tokom kuvanja zajedno sa šećerom. Trebalo da ima veoma svež ukus, a potrebno ga je kuvati taman toliko da voće počne da se raspada i pusti ukus. Nipošto ga ne treba prekuvavati.

Marmelada se s druge strane priprema od soka određenog voća koje se kuva zajedno sa šećerom i kiselinom – pektinom. Marmelada je obično slađa od džema, a za najbolji rezultat voće treba dugo da se kuva na slaboj temperaturi, nakon toga marmelada se obično cedi kroz gusto sito da bi se izbacili svi ostaci voća.

Saveti za savršenu marmeladu ili džem

  • Birajte isključivo sezonsko voće koje je savršeno zrelo jer u tom stanju ima najvišu količinu pektina u sebi.
  • Voće detaljno operite i očistite od svih prljavština ili trulih delova. Iako se dugo kuvaju imajte na umu da će sve što stavite u džem tamo i ostati.
  • Koristite šerpe od nerđajućeg čelika ili bakra jer ostali materijali mogu reagovati sa kiselinama pa će vam džem ili marmelada poprimiti čudan ukus.
  • Blanširajte voće koje je previše kiselo ili gorko. Ponekad sam šećer nije dovoljan da bi se neutralisala kiselost ili gorčina određenog voća i zato voće blanširajte pre nego krenete sa kuvanjem džema.
  • Ako je voće previše slatko, slatkoću neutrališite dodavanjem drugog manje slatkog voća. Iako se slatkoća obično balansira sokom citrusnog voća, obično limuna, u pojedinim slučajevima to nije dovoljno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-strawberry-jelly-image26345726

  • Džem u tegle uvek sipajte uz poomoć levka i neka vam na dohvat ruke budu kuhinjski ubrusi i isključivo njima brišite teglice dok sipate jer bi na pamučnim kuhinjskim krpama moglo biti bakterija koje će ubrzati proces kvarenja.
  • Pravilno zatvorite teglice. Jedan od glavnih razloga zbog čega se džem ili marmelada brzo pokvare jesu teglice koje nisu zatvorene na pravi način. Nemojte puniti teglice do vrha uvek ostavite oko 1,5 cm prostora. Ako se poklopac nije udubio, onda teglicu nemojte držati na sobnoj temperaturi već isključivo u frižideru i džem potrošite u narednih nekoliko nedelja.
Sviđa nam se
Autor
Saveti za savršeni džem ili marmeladu
Datum
Ime
Marmelade i džemovi - saveti za pripremu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar