Menu 

Saznajte zašto su ljubitelji žestokih pića poludeli za novim trendom – inhalacija alkoholom. Od sada je moguće pušiti ili udisati omljeno pićence, ali, naravno, nije zdravo niti preporučljivo.

O čemu se radi? Najjednostavniji način inhalacije alkoholom je da ga pospete preko suvog leda i udišete isparavanja. Trend se najviše proširio među onima koji žele da paze na liniju, jer na ovaj način unosite mnogo manje kalorija nego kada pijete. Alkohol inhalacijom ekspresno brzo ulazi u krvotok, mozak i pluća i, kako doktori upozoravaju, vrlo je štetno.

 Inhalacija alkoholom – početak i posledice

Sve je počelo još 2004. godine kada je u Evropi lansiran uređaj AWOL (Alcohol With Out Liquid), koji omogućava inhalaciju alkoholom. Međutim, ovaj trend je popularizovan tek ove godine, posebno među omladinom.

Kada konzumirate alkohol pijenjem on lagano putuje kroz probavni trakt, do stomaka i onda ulazi u krvotok. Čak 20 odsto alkohola stomak apsorbuje, a 80 odsto odlazi u krvotok. Jetra lagano “razbija” alkohol (koji je ustavri toksin) u manje štetne otpadne materije.

Ali, kada ga udišete brže vas opčini i teže je kontrolisati koliko ste ga uneli u organizam. Tada može doći do trovanja alkoholom, ali telo ne može da ga izbaci, jer alkohola nema u stomaku, pa povraćanje nema svrhu. Uz to sve, pluća opterećujete sa štetnim hemikalijama, što može dovesti do raznih bolesti. Neka istraživanja pokazuju da ovaj način konzumiranja alkohola čak može dovesti i do oštećenja mozga.

Neki koji su probali ovaj način opijanja tvrde da sa njim ne dobiju osećaj opijenosti, već samo vrtoglavicu i “težinu u glavi”. Drugi tvrde da im ovo odgovara i ne žele da se obaziru na upozorenja doktora.

Javila se i grupacija koja upozorava da inhalacija alkoholom izaziva tešku ovisnost i da može odvesti “pušače” u smrt. Čak smatraju da je ovo mnogo opasnije od konzumacije lakih droga. Doktore naročito zabrinjava što je ovaj trend sve popularniji među mladima.

Šta mislite? Da li bi ovako nešto trebalo zabraniti zakonom?

Možda je ipak bolje da probate Sladoled od piva.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar