Menu 

Iako stručnjaci u većini slučajeva savetuju upotrebu isključivo svežih namirnica, sveže voće i povrće isu uvek najzdraviji izbor. Otkrivamo vam zašto bi ponekad trebalo jesti konzervisane i zamrznute namirnice.

Ako niste u stanju da sami uzgajate voće i povrće ili ih kupujete od proverenih proizvođača zamrznuto i konzervisano može biti sasvim dostojna zamena, a u pojedinim slučajevima čak i zdravija. Podstaknuti rezultatima poslednjih istraživanja koja kažu da svega jedna trećina odrasle populacije unosi preporučene dnevne količine voća i povrća, stručnjaci kažu da je ljude neophodno ohrabrivati da jedu što više voća i povrća, bilo da je u pitanju sveže, zamrznuto ili konzervisano.

Ako mislite da povrće i voće tokom zimske sezone treba da izbegavate jer ne želite namirnice koje su zamrznute onda živite u zabludi. Otkrivamo vam sve prednosti povrrća i voća koje se čuva na ovaj način.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Likopen i vitamin C

Prema savetima nutricionista, odrasla osoba bi tokom dana trebalo da unese u organizam čak pet porcija voća i povrća podeljeno na dve porcije voća i tri porcije povrća. Koliko od te količine vi unesete dnevno? Ovaj cilj lakše ćete postići ako pored svežih namirnice budete konzumirali i one konzervisane ili zamrznute.

U pojedinim slučajevima ovakva hrana može biti nutritivno superiornija u odnosu na svežu namirnicu, a pravi primer za to je paradajz.

Naime, paradajz sadrži likopen, karotenoidni pigment za koji se veruje da štiti od srčanih obolenja i nekih vrsta kancera.

Sveži paradajz ima manju koncentraciju likopena od konzervisanog paradajza ili paradajz sosa. Kad je u pitanju paradajz pire koji obično dolazi u tubi veruje se da on ima šest puta veću koncentraciju likopena od svežeg paradajza.

Drugi podaci govore da povrće poput mahuna ili spanaća gube čak 75 odsto hranjivih materija, posebno vitamina C nakon par dana provedenih u frižideru. Zamrznute varijante ovog povrća su mnogi nutritivnije jer se zamrzavajau obično odmah po branju. Kad je u pitanju spanać izbegavajte kupovinu onog pakovanog u kesice jer je velika verovatnoća da dugo stoji na polici i da je izgubio sve ono zbog čega ga kupujemo.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Birajte proizvode sa manje soli i manje šećera

Kad je u pitanju konzervisana hrana ona može takođe biti bolja zamena od sveže namirnice. Stvar je u tome da su sveži proizvodi najzdraviji ukoliko se upotrebe par dana nakon branja, a gotovo je nemoguće da znamo kad su taj grašak ili mahune ubrani.

Hrana se u većini fabrika konzerviše nedugo posle berbe i iako termička obrada uništi određenu količinu nutrijenata, većina se ipak zadrži u samoj namirnici.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Istraživanja pokazuju da konzervisani paradajz, kukuruz i šargarepa imaju više antioksidanata fitohemikalija od sveže opcije što dolazi kao rezultat konzervisanja. Važno je samo da kada kupujete konzervisano voće i povrće birate ono sa manjim udelom soli i šećera.

Isto tako možete isprati povrće nakon što ga izvadite iz konzerve, a kad je voće u pitanju birajte ono koje je konzervisano u sopstvenom soku.

Konzervisano i zamrznuto povrće vam daju priliku da i mimo sezone u organizam unosite vitamine i minerale, a pozitivna strana je i to što su ovakve namirnice obično nešto jeftinije od svežih.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar