Menu 

Ne mislimo na sušenje i zamrzavanje, već konzervisanje. Limun sačuvan na ovaj način možete koristiti u mnogim jelima, a treba vam 3 sedmice da ga napravite.

Mnogi ljudi, koji i ne žive u primorskim krajevima, počeli su da uzgajaju limun, pa verujemo da mnogi od vas i imaju svoj domaći.

By: jules

By: jules

Ovaj limun ima malo više gorak, ali je fenomenalan za salate, ribu, piletinu, u gulašima, …

Pored ovog navešćemo još jedan recept – kako Grkinje spremaju limun za zimnicu.

Za prvi recept potrebni su vam samo limunovi (6 do 8), morska so (ne koristite običnu kuhinjsku so) i sterilizovana teglica.

Uklonite repiće ili listove sa limuna i razrežite ga pri vrhu u “X”. Stavite što više soli možete u polu-otvorene limunove. Uspite sloj soli u teglu i redajte zasoljene limunove i malo pritisnite da bi otpustili sok. Sok bi ih trebao prekriti bar upola. Teglu možete napuniti do vrha limunovima, jer će se oni smanjivati kako se budu “kiselili”. Prekrijte sa još par kašika soli, a možete i dodati začine i u teglu, poput lovora, štapića cimeta, zrna bibera ili čenove belog luka.

Dobro zatvorite teglu i ostavite 2 do 3 dana, pritišćući limun jednom na dan, da biste bili sigurni da su prekriveni sokom, jer bi se u protivnom, pokvarili.

Posle 3 dana teglicu stavite u frižider i sačekajte 3 sedmice pre korišćenja. Da biste ih iskoristili, samo ga dobro operite i očistite od špica.

Za drugi recept vam, pored limunova, treba i maslinovo ulje, voda i morska so. Zarežite limunove na 4 dijela kao da ćete ih preseći, ali ih samo delomično rastavite (takođe u X, samo sa obe strane). Dobro ga posolite. U tegle stavljate red limuna, pa tri kašike maslinovog ulja i tako redate do vrha. Na kraju prelijete vrućom vodom i dobro zatvorite teglu. Držite teglu 6 sedmica na hladnom mestu. Ovako sačuvan limun može da traje i do 18 meseci. Takođe ga, pre upotrebe, samo operete.

Ako volite limun pročitajte i recept Slatke kocke od limuna i limete.

Članak
Naslov
Kako da limunu produžite rok trajanja na 6 meseci
Opis
Ne mislimo na sušenje i zamrzavanje, već konzervisanje. Limun sačuvan na ovaj način možete koristiti u mnogim jelima, a treba vam 3 sedmice da ga napravite.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar