Menu 

Možda vam čudno zvuči, ali kožu moramo pripremiti i iznutra za “napad” sunčevih zraka. Pripremite se za leto unoseći više kolagena. Saznajte i zašto i kako.

Unosom određene hrane povećavate proizvodnju kolagena što pozitivno utiče na samu kožu, mladalački izgled, ali i jačate kožu i pripremate je za izlaganje jačem suncu.

Kolagen i koža

Koža se sastoji od epidermisa, vanjskog sloja, dermisa, drugog sloja i hipodermisa, trećeg. Kada sunce dođe do kože većina UV zraka (oko 95 odsto) je blokirano, a preostalih oko 5 odsto upija kolagen, koji se nalazi u drugom sloju, dermisu.

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u našem telu i možemo reći da on drži celo telo na “okupu”. Ljudi koji imaju oslabljen kolagen skloniji su povredama, ali i opekotinama od sunca.

devojka suncanje peskir

Proizvodnja kolagena u našem telu počinje da opada već od sredine 20-tih, a do 40-tih opašće i do 30 odsto. Manjak kolagena nas čini ranjivijima na suncu, što dovodi do opekotina i upala. Upale su signal našem telu da proizvodi metaloprotein, enzim koji napada kolagen. Tako se stvara krug u kom smo ranjivi na opekotine, ali i podložniji borama, raku kože i drugim kožnim bolestima.

Zato na kolagen ne treba gledati tako olako. Ovaj protein nam je važan, posebno kako starimo.

Unos kolagena?

Neki istraživači posebno naglašavaju supe od kostiju, prirodne izvore glukozaminoglikana, vrste kolagena. Glukosamin može stimulisati proizvodnju kolagena i pomoći da popravite i oslabljene zglobove. Supe bogate glukosaminom su, smatraju neki stručnjaci, pravi serumi mladosti, koji mogu obnoviti telo bez obzira na godine. Obično ih ima u supama od kostiju (recimo goveđim).

bujon od kostiju

S druge strane pominju se i domaće želatine u kombinaciji sa kombuchom ili voćnim sokovima, koje mogu imati isti uticaj.

Pomešajte 2 do 3 kašike želatina (poželjno goveđeg) sa 2 šolje neke tečnosti, sipajte u kalupe i stavite u frižider. Dobili ste kolagen žele.

Poželjno je da ga kombinujete sa kurkumom, kombuchom ili kokosovom vodom, limunom ili nekom sličnom tečnošću da dobijete žele kockice.

Hrana

Probajte i sa hranom koja povećava proizvodnju kolagena, posebno u koži. (Pročitajte i Još novih načina da jedete svoju kremu za sunčanje).

Soja i sojini proizvodi su vrlo korisni. Sadrže genistin zahvaljujući kojem naše telo proizvodi više kolagena, ali i blokiraju enzime, koji ubrzavaju starenje kože.

povrce zelenis so

Zeleniš je još zahvalniji. Spanać, raštan, blitva, šparoge su pravi izbor, jer sadrže lutein, kojeg vam je potrebno dnevno 10 mg. To možete dobiti sa 120 gr spanaća ili 60 gr raštana. Koža će biti bolje hidrirana i proizvoditi više kolagena.

Crveno voće i povrće bi se, takođe, trebalo naći na vašem meniju. Sadrže snažne antioksidante, koji teraju kolagen da “buja”. Tu mislimo na crvene paprike, cveklu, paradajz, mrkve, … Žuto, crveno i narandžasto voće i povrće sadrži posebne nutrijente zahvaljujući kojima dobijamo pojačanu UV zaštitu.

suve sljive u tanjiricuNeki naučnici veruju da je dejstvo tako jako da ako budete redovno jeli 6 porcija na dan ovog voća i povrća dva meseca stvorićete prirodnu barijeru koja je jednaka zaštitnom faktoru 4 kreme za sunčanje.

Kako među te namirnice spadaju i one boagte vitaminom C, narandže, limunovi, jagode, efekat je još više pojačan.

Probati možete i sa suvim šljivama ili borovnicama. Pojedite dnevno 5 do 6 suvih šljiva ili šolju borovnica. Unosite dovoljno omega 3 masnih kiselina, koje možete pronaći u orašastim plodovima, ali i lanenom semenu.

Među “podstrekivače” kolagena spada i hrana bogata sumporom: masline, sveži krastavci, celer, …

Unosite i: ćuretinu (2 do 3 puta sedmično), tamnu čokoladu (u umerenim količinama), šipak, ulje avokada ili sveži avokado (vrlo delotvoran u podsticanju proizvodnje kolagena), …

Ako uključite ovu hranu u vaš meni već ovog leta možete osetiti značajniju promenu i bolje sačuvati kožu od uticaja sunčevih zraka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar