Menu 

Prvih nekoliko nedelja sa bebom može biti prilično haotično i zato ako očekujete prinovu treba pažljivo da pročitate ovaj tekst u kome nešto iskusniji roditelji savetuju kako treba voditi brigu o novorođenčetu.

Iako saveti ponekad mogu biti dvosekli mač, asvakako uzmite u obzir reči ljudi koji su već prošli kroz ono što vas tek očekuje.

Koliko god možete pripremite se unapred

2469222014_d8768c61a1_z

Veoma je važno da pre samog porođaja pronađete stručnjake koji će nakon rođenja vaše bbeici voditi računa o njenom zdravlju. Raspitajte se za dobrog pedijatra, patronažnu sestru ili stručnjaka za lakataciju, ako to u vašem gradu postoji. Ovo zadnje može biti od velike pomoći jer dojenje može biti veoma stresno posebno ako ne znate šta tačno da radite.

Mame kažu i da je pre smog porođaja važno pripremiti moštvo gotovih jela koja ćete samo podgrevati prvih nekoliko nedelja po izlasku iz bolnice posebno ako nemate nikakoga ko bi vam pomogao oko kuvanja. Dobra stvar je što mnoštvo jela možete pripremiti unapred i zamrznuti, tu su razne supe, čorbe, gulaši, složenici, lazanje.. Izbor je zaista veliki, a sve što treba da uradite jeste da to sve pripremite unapred, podelite u porcije i zamrznete.

Ako vaš partner ne može biti sa vama celo vreme nakon izlaska iz bolnice važno je da unapred organizujete pomoć i pitate mame, bake, sestre ili drugarice koliko koja može da uskoči.

Pitajte i prihvtaite pomoć

Ono oko čega se većina nešto iskusnijih roditelja u potpunosti slaže jeste da nipošto ne treba da se junačite nakon porođaja, važno je da čuvate snagu i odmarate se da biste kasnije sve mogli sami. U samom početku, ne ustručavajte se da tražite pomoć, a ako vam se neko ponudi da pomogne, nemojte odbijati, ako vam je stvrano neophodna.

Novopečene mame iz nekog razloga žele da se dokaži i pokažu svima da mogu same, a za to stvarno nema potrebe, period prilagođavanja i oporavka ne traje dugo, kasnije ćete imati svo vreme sveta da budete same sa svojom bebicom.

Upalite telefonsku sekretaricu

Nemojte osećati obavezu da se javite na apolutno svaki telefonski poziv posebno ako vas zatekne u vreme kada presvalčite ili dojite bebu. Ako je nešto jako važno osoba će sigurno nazavti ponovo ili će ostaviti poruku. Jedan od razloga za to je što bebu nikako ne bi trebalo ostavljati bez nadzora posebno ne na stolu za presvlačenje.

Prihvatite posete kad budete spremni

Bez obzira koliki pritisak na vas vršili rotiljei i članovi porodice, nemojte se obazirati već posjete prihvatajte onda kad osjetite da ste spremni za to.  Tokom prvih dana po izlasku iz bolnice porodilje vreme uglavnom provode u pidžami, u krevetu sa svojom bebicom i pokušavaju uhvatiti ritam i zato ne bi trebalo nikako požurivati sa posetama posebno ako je porodilja imala teži porod i treba joj nešto više vremena za oporavak.

OdmarajteđOvo je savet koji će vam dati apsolutno svi roditelji, a to je odmarajte kad god uhvatite vreme i priliku. Jednostavno lezite kad god beba spava, ostavite sve poslove koji vas čekaju, ušuškajte se i pokušajte odspavati koji sat do narednog podoja.

Budite svesni svojih limita

Ako se osećate loše, depresivno i emotivno nestabilno nemojte zanemarivati svoja osećanja već potražite pomoć. Neke žene ne postanu svesne postporođajne depresije ni šest meseci nakon poroda. Isto tako vaeoma je važno da se ne stidite onoga što vam se dešava, razgovarajte sa ženama koje su prošle kroz isto ili potražite stručnu pomoć.

8152378229_b4fd4d626b_z

Verujte sopstvenom instinktu

U početku će biti prilično teško dok ne upoznate svoj dete dok ne počnete raspoznavati način na koji plače, ali veoma je važno da slušate svoj majčinski instinkt. Postporođajni period može biti prilično haotičan i vaš instinkt u jednom trenutku može biti jedina stvar na koju ćete se moći osloniti.

Sve će proći

Može se desiti da posmilite kako nikada nećete biti dobri u brizi oko bebe, ali to će vam veoma brzo postati toliko lako kao da ste se ceo život pripremali samo za to. Niko ne očekuje da znate sve od početka, potrebno je vreme i vama i bebi da se priviknete jedno na drugo. Recite sebi da će taj težak period proći i da će kasnije biti lakše, jer stvarno hoće.

Uživajte u svakom trenutku

Istina je da svaka majka od samog rođenja svoje bebe uvek nešto čeka i iščekuje. Prvo jedva čekamo da beba počne spavati celu noć, zatim čekamo da počne sediti pa hodtai da u tome svemu jednostavno zaboravimo uživati u svom detetu. Vreme prolazi neverovatnom brzinom i zato se potrudite da uživate u svakom trenutku provedenom sa vašom bebom, jer imate samo jednu šansu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar