Menu 

Kako i da li beba napreduje su pitanja sa kojima se suočavaju gotovo svi mladi roditelji, a važno je znati da ne treba da budete stručnjak da biste vašoj bebi obezbedili sjajan početak života. Istraživanja koja su nedavno sprovedena u neku ruku potvrđuju ono što smo svi znali, a to je da je bebi za dobar napredak potrebna ljubav, pažnja i najosnovnija nega. Da biste pomogli vašeoj bebici da dostigne puni potencijal onda obavezno pratite nekoliko važnih saveta.

Pokazujte bebi ljubav. Deci je ljubav neophodna i vaša emocionalna podrška bebi daje sigurnu bazu da istražuje svet. Ovo nije samo puka priča jer su istraživanja pokazala kako ljubav i pažnja tokom prve godine života imaju direktan uticaj na dečiji fizički, emocionalni i mentalni razvoj. Ljubav i nežan dodir bukvalno podstiču rast mozga, kažu mnogi stručnjaci. A, kako se to pokazuje ljubav? Pa naravno, zagrljajem, osmehom, ohrabrivanjem, slušanjem i igranjem kad god možete. Veoma je važno da na bebin plač odmah reagujete, posebno u prvih šest meseci kada beba još nije sposobna da manipuliše već plače isključivo onda kad joj nešto treba. I ne, nećete time razmaziti bebu.

Regaovanjem na bebin plač vi u stvari gradite poverenje i čvrstu emocionalnu vezu.

310175676_e94dac56b5_z

Brinite o bebinim osnovnim potrebama. Bebi je potrebno zdravlje i dobra energija da bi mogla da se razvija kako treba, a vi možete pomoći tako što ćete zadovoljavati osnovne bebine potrebe. Na prvom mestu vodite bebu na sve zakazane redovne kontrole i vodite računa o imunizaciji. Spavanje je veoma važno, posebno tokom prvih meseci i zato dozvolite bebi da što više spava, jer REM faza sna pomaže ćelijama u mozgu da izvrši veoma važne konekcije. Upravo te sinapse omogućavaju bolje učenje, pokrete i misli. One su ključne za bebino buduće razumevanje onoga što vidi, čuje, dodiruje, oseća i miriše dok istražuje svet.

Kad je u pitanju hrana, zdravstvene organizacije preporučuju samo dojenje tokom prvih šest meseci života, ali ukoliko iz bilo kog razloga ne možete dojiti, nemojte se osećati krivima jer će zamensko mleko bebi obezbediti sve potrebne nutrijente. Istraživanja su pokazala da dojene bebe ređe pate od alergija, proliva i problema sa disajnim putevima i infekcijama ušiju. Takođe, dokazano je da dojenje utiče i na bebin IQ.

Pričajte svojoj bebi. Istraživanja su pokazala da bebe kojima su roditelji pričali s vremenom razviju naprednije govorne sposobnosti od dece kojima roditelji nisu pričali. Sa pričanjem možete početi još dok je beba u stomaku, to je sjajan način da počnete sa procesom povezivanja.

Kad se beba rodi pričajte joj za vreme presvlačenja, hranjenja i kupanja. Bolje će reagovati ako se obraćate direktno njoj dok pričate i zato gledajte direktno u bebu dok pričate. I ne brinite da ćete biti dosadni, pričajte šta vam prvo padne na pamet. Važno je da su vam izraz lica i to veseli.

Čitajte bebi.  Čitanje naglas je sigurno jedna od najbitnijih stvari koje možete učiniti da pomognete detetu da izgradi vokabular, stimulišete maštu i poboljšavate govorne sposobnosti. Čitanje vam takođe pruža šansu da se mazite i družite sa detetom.

10207772393_7af1c747b6_z

Stimulišite sva osetila. Da bi vaše dete učilo o ljudima, mestima i stvarima treba da  bude izloženo njima. Svaka nova interakcija detetu pruža informaciju o svetu i njegovom mestu u njemu. Istraživanja su pokazala da deca koja žive otvorenije živote u kojima su svakodnevno izložena novim iskustvima koja podstiču sva čula imaju veću moždanu aktivnost od dece koja ne odrastaju uz adekvatne stimulanse osetila. S druge strane veoma je važno da ne preterujete sa stimulacijom i nikako nije dobro da bombardujete dete 24 časa sa novim iskustvima. Važno je napomenuti da lekari kao stimulaciju ne preporučuju gledanje televizora deci mlađoj od dve godine. Ali, zato postoji mnoštvo drugih načina, plešite, slušajte muziku, crtajte prstima, igrajte interaktivne igre primerene bebinom uzrastu.

Brinite o sebi. To što brinete o sebi nikako vas ne čini sebičnima, vi na taj način brinete i o vašem detetu, jer morate biti zdravi, zadovoljni i srećni da bi bebi obezbedili sve ono što joj je potrebno. I zato kad imate vremena vežbajte, pročitajte dobru knjigu ili jednostavno idite na kafu sa drugaricom. Radite ono što vas čini srećnima, a ne uključuje vašu bebu. Jer srećna i zadovoljna majka znači srećna i zadovoljna beba.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar