Menu 

Verujte nam na reč kad kažemo da niste jedini koji noću ustajete samo da biste proverili da li vaša beba diše. Sigurni smo da ne postoji novopečeni roditelj koji to nije uradio barem jednom. Danas odgovaramo na pitanje ima li potrebe za time.

Ukoliko je vaša beba preveremeno rođena, ima hroničnih problema sa plućima, apneju ili neko drugo stanje i lekar će vam preporučiti da neko vreme noću proveravate kako beba diše. Ali, čak i ako beba nema medicinskih problema roditelji uglavnom brinu da neće razviti neki, a najčešeće se brinu oko sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Odmah na početku vam želimo reći da bebe imaju razne stadijume odrastanja i spavanja, a sigurnost vas kao roditelja će se razvijati sa iskustvom. Ipak sasvim je u redu da noću nastavite obilaziti svoje dete i proveravate da li diše čak i kad bude nešto veće i nezavisnije.

Kako prestati brinutu oko sindroma iznenadne dojenačke smrti

8961336221_e59a812c5c_z

Možda će vas umiriti činjenica da su slučajevi ovog sindromi zaista retki i dešavaju se manje od jednom u 1000 slučajeva, a 90 odsto njih se desi pre navršenih šest meseci starosti. Nakon što beba navrši godinu dana svaki rizik od ovog sindroma u potpunosti nestaje.

Iako postoji mnoštvo teorija niko sa sigurnošću nije otkrio i dokazao šta izaziva ovaj sindrom i ne postoji siguran način da bi se sprečio. Na svu sreću, poslednjih godina broj ovakvih tragičnih slučajeva je drastično opao jer je otkriveno mnoštvo faktora koji bi mogli voditi do SIDS-a.

Stručnjaci kažu da se rizik smanjuje ukoliko stavljate bebu da spava na leđima, a ukoliko vi ili neko od ukućana pušite trebalo bi da razmilite o prestajanju i zabranite pušenje u kući, ne samo u prostorijama u kojima se spava. Napomenite svima koji stavljaju bebu na sapavanje da je uvek stave na leđa, nikako na stomak.

U bebin krevetac nemojte stavljati nikakve jastuke, ni plišane igračke jer to povećava opasnost. Bilo bi dobro i da naučite kako bebi dati prvu pomoć u slučaju da se nešto desi.

Kako prepoznati da beba nepravilno diše?

U većini slučajeva nepravilno disanje kod beba nije nešto oko čega bi trebalo da brinete. Dok spavaju novorođene bebe prolaze kroz nešto što se zove periodično disanje. One za vreme spavanja dišu progresivnije, brže i dublje, nakon toga znaju usporiti i disanje postaje pliće, zatim se može desiti pauza od 15 sekundi pa opet nastavljaju sa progresivnijim disanjem.

Ovakav način disanja je prilično česta pojava posebno kod prevremeno rođenih beba i s vremenom će razviti normalan šablon disanja, ali će tokom prvih meseci još uvek biti pomalo čudnih trenutaka. Takođe, nije neobično da tokom prvih meseci života bebine ručice i nožice imaju pomalu plavkastu boju, ali ako poplave usne, jezik ili lice to može biti znak da je beba u opasnosti. Ako sumnjate da je vaša beba prestala disati jednostavno je nežno dodirnite da vidite da li reaguje. Ako beba ne reaguje malo je snažnije pomazite po leđima ili je malo udarite po stopalima. Ako beba i dalje ne reaguje možda proživljava nešto št se zove apneja i u tom slučaju pozovite hitnu pomoć. Ako je reč o tome, možete odmah započeti davati veštačko disanje bebi.

6190878945_17469345e3_z

Oko jedan odsto beba proživi ovakve situacije koje su opasne po život, a one mogu prepasti roditelja, a u tom slučaju bebi je potrebna hitna medicinska nega. Hitnu pomoć pozovite ako tokom spavanja:

  • Beba ne diše duže od 20 sekundi
  • Opuštena je ili ukočena
  • Veoma je bleda ili plava u licu. U pojedinim slučajevima crvena.
  • Zagrcne se i nakon toga ne reguje.

Bebe kojima se ovo desi moraju proći kroz brojne testove i obaviti razne pretrage da bi se utvrdilo zbog čega je do toga došlo. U nekim slučajevima lekar preporučuje da se postavi monitor koji će pratiti bebino disanje i otkucaje srca tokom noći. Oni su pouzdani kad su u pitanju iznenadne epizode, ali ne mogu sprečiti SIDS.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar