Menu 

Novorođena beba još uvek ne može da priča niti da u potpunosti razume ono što joj govorite, ali treba da znate da bebe veoma brzo uče i da će se to jako brzo promeniti.

Istraživanja kažu da bebe počnu slušati glas svojih roditelja dok su još u materici. Nakon rođenja bebe se pokušavaju udubiti u svaku reč i rečenicu ne bi li shvatile šta im to govorite. Isto tako, one koriste moć zapažanja da nauče neke nešto komplikovanije stvari kao što su ljubav, poverenje, vreme  kao i uzrok i posledicu koji postoje kako fizičkom tako i u emocionalnom smislu.

Bebe obično počnu učiti šta ostali govore i rade čak i pre samog rođenja. Kao novorođenče beba ne zna značenje reči koje koristite ali raspoznaje emocije kao što su sreća, tuga, ljubav, briga, anksioznost i ljutnja. Do sedmog meseca beba bi trebalo da odgovara na svoje ime , a već od osmog do 12. meseca trebalo bi da razme neke jednostavne direktive kao što su „ne“ i „nemoj to da diraš“. Deca do treće godine starosti obično imaju vokabular od nekoliko stotina reči i prilično dobar osećaj za rituale i aktivnosti svakodnevnog života kao što je kupovina, čišćenje kuće i rutina pred spavanje.

Kako se razvija razumevanje i govor kod dece

2473662415_c69ff4c212_z

0-1 mesec starosti. Svaki budni trenutak beba koristi da bi upila i osetila neke nove informacije o svetu koji je okružuje. Ona još uvek nema informacije koje odrasli i starija deca interpretiraju svakog dana, ali budite sigurni da ona već gradi svoje skladište znjanja iz dana u dan. Beba već počinje emocionalno da se vezuje uz ljude koji su u njenoj blizini kojima je okružena. Već regauje na vaš glas, vaš osmeh i vaš dodir.

Beba u ovom periodu oblikuje svoju verziju realnosti od načina na koji vi reagujete na nju, oseća se sigurno  jer ste vi uvek tu kada plače, zaljubljeno gledate u njene oči i nahranite je kad je gladna. Bebi je to sasvim dovoljno da se počne vezivati za vas.

Vremenom kako se razvijaju motoričke sposobnosti kod bebe tako se poboljšava i pamćenje, pažnja traje duže, a sposobnost govora se poboljšava. Sve to utiče na društvene vještine.

2-3 meseca. Vaša i beba i dalje upija sve iz svoje okoline. U ovom periodu njena omljena aktivnost je sigurno gledanje šta se dešava u svetu koji je okružuje. Sada već razume da ćete je utešiti, nahraniti i biti tu kad kod ste joj potrebni, a počastiće vas i prvim pravim osmehom. Osmeh je jedan od načina na koje vam vaše dete govori da je zadovoljno. Oko trećeg meseca života polako će se razvijati i pokušaj govora, tačnije gugutanje koje liči na osmeh, a to je u stvari bebin pokušaj da sa vama razgovara.

2411866028_8596de24b5_z

4-7 meseci. U ovom periodu beba bi trebalo da zna svoje ime i da na njega reaguje te zna kada se obraćate njoj. Čak će reagovati tako da prema vama okreće glavicu kad pričate i na taj način vam dati do znanja da sluša. U ovom periodu beba već može prepoznati vaše raspoloženje iz boje vašeg glasa i načina na koji razgovarate. Kada zvučite srećno beba će biti vesela, a kada razgovarate ili se bebi obraćate oštrim tonom biće tužna ili će se čak rasplakati. U ovom periodu beba počinje raspoznavati strance od poznatih lica, a može se desiti da zaplače kad je uzme neko koga ne poznaje.

8-12 meseci. U ovom periodu bebica počinje razumeti neke jednostavne zahteve i slobodno možete reči „ne“ kada želi dirnuti nešto što ne bi trebalo da dira. Prmetićete da će napraviti pauzu, a možda će čak i kimnuti glavom.

Sad već beba testira i vaše reakcije na njeno ponašanje, ne samo zato što je zločesta nego da bi bolje razumela kako svet funkcioniše. Deca na primer bacaju hranu na pod ne da bi napakostila svojim roditeljima nego da bi videla njihovu rekaciju i zapamtila je za ubuduće. Ponoviće to nekoliko puta da bi testirala da li će reakcija biti ista. U ovom periodu počinje koristiti mimiku za određene akcije i reči, kao što je mahanje ili klimanje glavom kad ne želi nešto da jede.

12 -18 meseci. Vaše dete sad već treba da razume većinu onoga što govorite i počinje koristiti neke reči. Sposobno je da prati neka vaša uputstva čak i ako su podeljena na dve različite akcije. Činjenica je da dete počne mnogo ranije da razme reči nego što počne da ih izgovara i zato od početka treba da pazite kako i na koji način razgovarate sa vašom bebom.

Kada treba da se zabrinete

Kad je sam govor u pitanju neka deca propričaju kasnije, neka ranije, ali ako dete do druge godine niije u stanju da isprati i razume nejjednostavniju naredbu, komunicira samo prostim rečenicama, ne ostvaruje kontakt očima, ne može pokazati delove tela  i ne zna kako se koriste svakodnevni predmeti poput telefona, četkice za zube ili kašike možda bi bilo dobro da se obratite lekaru.

Iatso tako ako dete do treće godine ne može složiti najjednostavnije puzle, ne mogu ga razumeti drugi ljudi osim vas, nemirno trči ili hoda ili je zaboravilo veštinu koju je nakada znalo takođe bi trebalo da se obratite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar