Menu 

Iako najprirodnija moguća stvar na svetu dojenje nije jednako lagano za sve majke. Pravilan položaj, vreme hranjenja, kako beba obuhvata bradavicu, sve to igra veliku ulogu za uspešno dojenje. Mi vam donosimo nekoliko veoma važnih saveta.

Nakon porođaja bi trebalo da vam sestre u bolnici pokažu i objasne sve što je potrebno za uspešno i pravilno dojenje, a tu je naravno patronažna sestra i pedijatar. Mi smo vam takođe sakupili one najvažnije informacije koje bi trebalo da vam pomognu da postanete majstor u dojenju. Krenimo redom.

dojenje2

Pravi tajming. Veoma je važno da bebu dojite kada je gladna jer će u tom slučaju bolje sisati i bolje obuhvatiti bradavicu. Veoma jasni znakovi koji pokazuju da je bebe gladna jesu na prvom mestu plakanje, ili stavljanje u usta ručice i sisanje iste. Pre nego dojku ponudite bebi, istisnite malko mleka rukom i premažite bradavicu da bi omekšala. Mleko istisnite tako da obuhvatite bradavicu kažiprstom i palcem i stiskate nežno dok se mleko ne pojavi.
Rukom zatim obuhvatite dojku tako da bradavica postane ovalnog oblika, na taj način beba će lakše moći obuhvatiti celu bradavicu, ne samo vrh. Nagnite se dojkom prema bebi i neka bradavica bude više naslonjena prema bebinoj gornjoj usni pa navodite bebu da je obuhvati što je više moguće. Donjom usnom beba bi trebalo da obuhvati ceo donji deo areole, a gornja samo treba da prelazi preko bradavice, areola bi trebalo da se vidi iznad gornje usne. To je znak da je beba dobro uhvatila dojku i da ste u dobrom položaju. Neka bebina glava bude malko zabačena prema nazad, a brada neka se naslanja na dojku. Nosić treba da bude slobodan.

Kako da znate da li je beba dobro uhvatila dojku. Ako osećate bilo kakav bol tokom dojenja to verovatno znači da beba nije obuhvatila dovoljno dojke i da laktacija nije dobra, odnosno da beba ne može jezikom i vilicom istiskati potrebne količine mleka. Stavite prste gde se bebine usne spajaju sa dojkom, pokušajte malko otvoriti bebina usta i bolje se namesti. Ako beba sisa opušteno, nije u grču, a vi ne osećate nikakav bol to je dobar znak.

Jedan podoj može da traje i nešto manje od pola sata i zato je veoma važno da bude udobno i vama i bebi. Dojite u udobnoj stolici ili naslonjaču sa dobrom potporom za leđa, bebu držite u naručju, neka se njen vrat oslanja na vašu podlakticu i neka bude blizu vašem telu. Ispod ruke možete staviti jastuče ili urolano ćebe da vam bude lakše.

dojenje3

Razni položaji za dojenje

Postoji više ispravnih položaja u kojima možete dojiti bebu. Pored prvog koji smo već naveli postoji položaj u kome bebina leđa prdržavate rukom suprotnoj dojci koju sisa. Ispod bebe stavite jastuče, postavite je da leži na boku i suprotnom rukom je prdržavajte tako da vaša podlaktica bude tik uz bebinu kičmu, dlanom prdržavajte glavicu.

dojenje4

Drugi položaj je da bebu postavite okrenutu prema vama, da leži na jastuku. Ako bebu dojite na levoj strani, naslonite levu podlakticu na jastuk, stavite bebu da leži na podlaktici, tako da je licem okrenuta prema vama, a nožice su joj okrenute prema vašim leđima. Dlanom pridržavajte bebinu glavicu i vrat.

dojenje5

Ležeći položaj je takođe zgodan, posebno za mame koje su imale epiziotomiju i ne mogu dugo da sede. Lezite na bok, neka su vam kolena savijena, biće vam udobnije. Iza leđa podmetnite jastuk. Bebu stavite da leži pored vas tako da vam se stomaci dodiruju, a bebina glava i leđa se nalaze na vašoj podlatktici.

dojenje6

Ako vaša beba ima refluks najbolji položaj za dojenje je uspravan, jer će to uveliko smanjiti bljuckanje. Sedite u stolicu i naslonite se, a bebu podignite u uspravan položaj prdržavajte je sa obe ruke uz dojku.

Kada početi sa dojenjem

Ako za to postoji mogućnost sa dojenjem počnite sat vremena nakon porođaja. Bebe se rađaju sa refleksom sisanja i bolje je čim pre početi sa dojenjem jer će porođajni hormoni olakšati oticanje kolostruma.

Većina beba u prvih tri dana nakon rođenja izgubi čak sedam odsto porođajne težine, ali ne brinite one to sve nadoknade već 10 dana po rođenju. Ako nakon petog dana od rođenja kaka vaše bebe postane žuta to je znak da beba dobro sisa. Ako je i nakon pet dana kaka tamna trebalo bi da se posavetujete sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar