Menu 

Ključna stvar da kod deteta izgradite samopouzdanje, volju i želju za učenjem jeste bezuslovna podrška da bi bilo zadovoljno svojim postignućima i ambicijama.

Glavni cilj nas kao roditelja jeste da se dete oseća sposobno i sigurno i da razvije osećaj strasti za znanjem i njegovu namenu. Zvuči komplikovano, ali i nije baš.

Podržavajte talente

Svako dete ima jedinstvene talente i sklonosti. Dete može da ih ispolji u školi, ali postoje deca koja ih ispoljavaju samo u vannastavim aktivnostima. Časovi muzike ili karatea mogu pomoći širenju vidika vaše dece, ali ne mora baš sve da se plati. Ne potcenjujte jednostavnu igru po dvorištu ili plesanje u dnevnom boravku uz zvuke omiljene muzike. Ako vaše dete vidi da se vi ne bojite probati nove stvari, neće se plašiti ni ono.

Pohvale i aplauzi

Istraživanja sprovedena na univerzitetu Stanford pokazala su da čovekov um utiče na ponašanje. Kad je u pitanju roditeljstvo, preporučuje se da pohvalite vaše dete za svaki konkretan rad umesto da uopštavate sa „pametan si“ ili „jako si talentovan“. Imajte na umu da odlične đake ne motiviše dobra ocena nego želja za učenjem.

Tišina

To što je vama potreban potpuni mir i tišina kad sređujete račune ili mejlove, ne znači da je i vašem detetu potrebno isto da bi uspešno savladali zadatke iz škole, naprotiv. Istraživanja su pokazala da deca uče bolje ukoliko domaći rade uz laganu muziku. Pratite vaše dete i odredite najbolji način za učenje. Ako je vizuelni tip, neka napiše činjenice koje treba da zapamti na šarene papiriće.

Čitajte, čitajte, čitajte…

Kad je reč o čitanju, nikad nije prerano da počnete čitati svojim klincima. Čitajte im, pričajte, nek su im knjige uvek na dohvat ruke u kući. Istraživanje koje je sprovedeno nad petogodišnjacima u Velikoj Britaniji pokazalo je da su deca kojima su roditelji redovno čitali imala puno manje problema sa ponašanjem.

Jedite zajedno

Ne brinite ako kuvanje nije nešto u čemu ste vični, ovde se ne radi o kuvanju nego o vremenu provedenom zajedno. Jednostavna pitanja poput „kako ti je prošao dan“ uče dete porodičnim vrednostima. Deca koja najmanje tri puta sedmično imaju porodične večere pokazala su se kao bolji učenici, dokazala su istraživanja.

vecera

Spavanje

Fiksno vreme spavanja koga se pridržavate svako veče bez odstupanja može biti veoma efektno. Preporučuje se gašenje televizora i računara najmanje pola sata pre spavanja. Ako dete koristi mobilni telefon, poželjno je da im ga uzmete pre spavanja, jer čak 62 odsto dece priznaje da ga koriste nakon što se svetla pogase. Uredan san povoljno utiče na kognitivne sposobnosti deteta.

Dragoceni zagrljaji

Grlite vaše dete stalno tokom dana, kad god uhvatite priliku ili vam dopusti. Ništa kao vaš zagrljaj neće dati detetu osećaj sigurnosti. Deca koja ne dobijaju ovakvu pažnju mogu patiti od raznih emocionalnih problema tokom odrastanja. Kako u ponašanju tako i u uspehu u školi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar