Menu 

Samo što postanu tinejdžeri naši klinci počinju razmišljati o izlascima, devojčicama i dečacima… Roditelji, nakon prvobitnog šoka treba da se trgu i pokušaju na normalan način da razgovaraju sa svojom decom o tome, bez ustručavanja i preterivanja. A evo i kako.

Svaki roditelj bi podsvesno želeo da njegovo dete, zauvek ostane dete, ovisno o njemu, ali godine i odrastanje ne možemo zaustaviti. Eksperti kažu da roditelji ne mogu uraditi mnogo da bi svoju decu poštedeli loših iskustava i ožiljaka, koji idu ruku pod ruku sa prvim ljubavima, a to sigurno neće sprečiti tako što će deci nešto braniti ili pričati o ljubavi kao o bauku. Recite deci otvoreno i bez ustručavanja šta je dozvoljeno u kojem uzrastu, kad se prelazi granica držanja za ruke i ljubljenja u obraz.

Kad tinejdžeri spoznaju sexualnost

Deca između 10-13 godina polako postaju svesni sexulanosti i privlačnosti prema suprotnom polu. Sreća je što su u tom periodu tinejdžeri još uvek voljni da pričaju sa svojim roditeljima o „škakljivim“ temama i zato to iskoristite na najbolji mogući način. U tom periodu deca će još uvek ceniti vaše mišljenje i savete, zato je veoma važno da u tom uzrastu vašem detetu usadite vrednosti za zdravu vezu.

Pitajte ih!

Pre nego sami zaključite da vaše dete nema nikakvih interesa prema suprotnom polu, postavite mu pitanje, jer svojom preranom pretpostavkom samo ćete izgraditi zid i dete vam neće hteti ništa reći. Mnogu roditelji su uvereni da deca uzrasta njihove dece uveliko razmišljaju o ljubavi, ali su isto tako uvereni da njihovo dete nije jedno od tih. Polovina roditelja veruje da znaju sve o svojoj deci dok čak 20 % dece tvrdi da mama i tata „nemaju pojma“. Da biste premostili razdor pričajte sa decom kao da su veliki, pitajte ih, ispitujte (nemojte biti dosadni). Probajte sa onom klasičnom „da li ti se sviđa neko?“

Dajte im prave iskrene odgovore, ne samo o sexu!

Kad dođu problemi sa prvim momcima i devojkama roditelji obično ne znaju kako da se ispravno postave u želji da zaštite svoju decu, što je s jedne strane normalno. Međutim, kod roditelja je problem što svaku priču o vezama panično okreću na priču o sexu, tinejdžerskim trudnoćama, polnim bolestima… Možda vaši tinejdžeri samo žele da pričaju o osećajima, o tome kako mu srce jače zalupa kad njegova simpatija prođe pored njega u školskom hodniku, ili kako je divan osećaj kad je dečak koji joj se sviđa pozdravi na velikom odmoru. Polako, nisu ni vaša deca spremna na sve tako brzo, ne plašite ih.

Odredite pravila!

Mnogim roditeljima koji su odrastali u „analognom svetu“, „muvanje“ preko društvenih mreža i četova deluje zastrašujuće, a jedan od razloga je jer su neupućeni i ne mogu da kontrolišu svaki detetov korak na netu. Od samog početka postavite jasno pravila, koje su poruke i način komunikacije primereni i obavestite vaše dete da ćete kontrolisati njegove profile na društvenim mrežama.

Na posletku uzmite u obzir da su vaši tinejedžeri u tom periodu veoma zbunjeni, da vas trebaju na svojoj, a ne na suprotnoj strani.

Ako želite znati šta to tinjdžeri retko kad dele sa svojim roditeljima, o tome smo pisali ovde.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar