Menu 

Iako trudnoća traje 40 nedelja i u tom periodu imate dosta vremena da se pripremite na ono što vas čeka tokom porođaja, činjenica je da se nikad ne možete dovoljno pripremiti jer vi ne možete znati kako će se odvijati vaš porođaj. Uprkos tome postoji nekoliko važnih sitnica koje možete obaviti pre tog najvažnijeg dana da bi bile što spremnije.

Za početak veoma je važno da se edukujete i pročitate sve što možete o samom procesu porođaja. Istraživanja su pokazala da su žene koje su upućene u to kako se porođaj odvija aktivnije na svom porođaju što uveliko olakšava ceo postupak. Pogledajte video snimke porođaja, pročitajte koje su to faze porođaja i kako bi sve trebalo da se odvija.

Pronađite pedijatra za vašu bebu. Najbolje vreme da nađete pedijatra za vašu bebu jeste trudnoća. Možda vam se to čini preuranjeno, ali to će vam ostaviti dosta vremena da dobro istražite i proučite sve preporuke koje ste dobili od prijateljica i rodbine. Razmislite šta biste tačno želeli od lekara, da li želite da bude stalno dostupan, da dolazi u kućne posete ili nešto sasvim treće i po tome se vodite.

5930835606_c1737de054_z

Dogovorite se sa partnerom šta tačno želite. Iako kod nas još uvek nije baš toliko često da otac prisustvuje porođaju, obavezno razgovarajte sa partnerom ako vi želite da on bude sa vama. Isto tako važno je da mu tačno kažete šta očekujete od njega. Isto tako unapred se dogovorite oko podele obaveza nakon porođaja. Ako je veći deo kućanski poslova bio na vama, objasnite mu da će morati više da učestvuje. Trebalo bi da edukujete svog partnera na neki način, jer muškarci uglavnom nisu svesni onoga što ih čeka.

Razgovarajte sa drugim majkama o porođaju i nezi bebe. Pre bilo kakve priče upozorite soje drugarice da ne želite slušati neke teške i tragične priče iz porodilišta već želite praktične savete. Prikupite tuđa iskustva tako da budete spremni na sve, koliko je to uopšte moguće. Razgovarajte i o onome što vas šeka kasnije, postporođajnoj depresiji, oporavku, brizi oko bebe.

Pripremite stariju decu i kućne ljubimce na dolazak novog člana. Nova beba može promeniti i pomeriti život vašeg starijeg deteta više nego vaš i zato bi bilo dobro da nekoliko meseci ranije razgovarate o svemu što će se promeniti, ali i onome što će ostati isto, tu mislimo na ljubav i pažnju koje će dete i dalje od vas dobijati. Veoma je važno da kad se vartite kući iz bolnice, ne držite bebu u rukama da bi vam ruke bile slobodne da zagrlite starije dete. Kad su u pitanju kućni ljubimci obavezno se posavetujte sa profesionalnim dreserom šta bi bilo dobro da uradite i kako da ih pripremite na promene.

Organizujte pomoć za period nakon porođaja. Ovo je takođe jako važna stavka. Porazgovarajte sa bakama, sestrama, drugaricama i organizujte pomoć. Isto tako bilo bi dobro da pre termina organizujete kuvanje obrok za bar prvih 5-10 dana po povratku iz bolnice. Postoji zaista mnoštvo jela koja se mogu skuvati i zamrznuti, a to će olakšati i vama i onima koji će vam dolaziti da pomognu.

pregnant woman with  baby's loose in hands

Saznajte šta tačno treba da radite kad porođaj počne. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći onda morate pročitati koji su to simptomi porođaja i u kom trenutku treba da idete u bolnicu (Kako da prepoznate da je počeo porođaj). Torbu spakujte nekoliko nedelja pre termina i budite spremni. Važno je da znate da u bolnicu ne treba ići previše rano, ali ni čekati posljednji čas.

Obezbedite osnovne stvari za bebu. Kad su u pitanju stvarčice za bebu, važno je da nabavite ono najosnovnije i da ne preterujete. Bebama je prvih meseci potrebno mesto za spavanje, pelene, nešto garderobice, flašice (ukoliko ne možete dojiti), kadica, sredstva za negu (kupke, mleko za telo, krema za guzu)… Vama će biti potrebni grudnjaci za dojenje i ulošci za grudi da vam mleko ne bi curilo na garderobu. Nemojte sebi stvarati pritisak da pre poroda morate kupiti baš svaku sitnicu koju ste ikad videli. Većina stvari vam zaista neće biti potrebna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar