Menu 

Trudnoću obično prate bolovi i neugodnost, posebno što trudnoća više odmiče. Iako postoje lekovi koji se trudnicama preporučuju pri njihovoj upotrebi treba biti veoma oprezan.

Saznajte koji to bolovi najčešće muče trudnice.

dreamstime_s_28123216

Glavobolja

Glavobolja je veoma česta pojava u prvih 12 nedelja trudnoće, a glavni krivac za to su hormonalne promene zbog kojih više krvi protiče telom zbog novog malog bića koji u vama raste. Ove glavobolje mogu biti slabijeg i jačeg intenziteta i predstavljaju izazov za mlade žene koje nisu naučile da se nose sa bolovima bez lekova.

Bol u zglobovima

Kako nam se sa trudnoćom povećava telesna masa, zglobovi su ti koji najviše trpe. Kad god ste u mogućnosti na bolne zglobove stavljajte hladne obloge koji ne predstavljaju rizik po pravilan razvoj bebe. S druge strane ako baš ne možete izdržati posavetujte se sa lekarom da vam propiše sigurne lekove ili kereme koji će vam olakšati bol.

Pomoć od topline

Bolove koje osećate u zglobovima mišićima ili glavi možete pokušati ublažiti toplim kompresama, tuširanjem ili toplom kupkom. Kad je kupka u pitanju pripazite, jer se trudnicama ne preporučuje duže od 15 minuta ležanja u kadi. Kad koristite tople obloge za zglobove i mišiće pazite da ih ne stavljate blizu stomaka.

dreamstime_s_33836356

Još jedna stvar koja vam sigurno može pomoći da odagnate bolove jesu opuštajuće masaže. Nije važno da li ćete otići kod profesionalnog fizioterapeuta ili ćete svog partnera zamoliti da vas izmasira masaža će vam sigurno pomoći.

Lek koji protiv bolova možete koristiti bez bojazni da će naškoditi bebi jeste paracetmol, aspirini i ibuprofeni nikako ne dolaze u obzir, ali pre nego uzmete i najobičniji paracetamol obavezno se posavetujte sa vašim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar