Menu 

U trudnoći biste mogli imati problema i sa desnima i zubi će postati osetljiviji. Brigu o zubima u trudnoći morate podići na viši nivo.

Progesteron i oestrogen, hormoni koji su aktivni u vašem telu mogu dovesti do omekšanja desni, pa i kravrenja. Bićete podložniji bolestima zuba i kvarenju. Za to je jednim delom zaslužen i povećan protok krvi (za 30 do 50 odsto). U ovom periodu ne smete da zapustite usnu duplju, zdravlje zuba je u samom vrhu.

Zubar

Poželjno je i da proverite zdravlje zuba i pre trudnoće, a posebno u trudnoći. Zakažite pregled kod zubara, konsultujte se oko eventualnih popravki i nege. Trudnice u zdravstvu imaju niz prednosti. Iskoristite to.

o zubima u trudnoći

Pranje zuba i četkice

Perite zube obavezno ujutro i naveče i to detaljno (ali ne i presnažno). Poželjno je da ih operete i ako ste jeli neke slatkiše ili karamele koje se lepe za zube. Koristite i, ako je potrebno, zubni konac.

Investirajte i kupite dobru četkicu. Ako ste razmišljali o električnoj ovo je idealan trenutak da je nabavite. Birajte mekše četkice, ali sa kojima, ipak, možete da operete i teže dostupna mesta i delove zuba.

Kiselina

o zubima u trudnoćiKako je u trudnoći kiselina pojačana ona je ta koja upravo najviše šteti zubima. Nakon mučnina i povrćanja izbegavajte pranje zuba odmah, jer ćete sa kiselinom tako samo pogoršati stanje. Sačekajte bar sat vremena, popijte radije čašu čiste vode. Ako baš morate da isperete usta, radije koristite vodicu za ispiranje (najbolje sa mentom).

Hrana

Na zdravlje zuba, naravno, utiče i hrana koju najčešće konzumirate. Znate već da previše šećera i slastica nikako ne može biti dobro. Držite zdrave hrane, voća i povrća. Konzumirajte mleko i mlečne proizvode zbog kalcijuma, važnog za zdravlje zuba.

Za usnu duplju i jake zube obično se preporučuje: zeleni čaj, mleko i mlečni proizvodi, jabuke, jagode, agrumi, kivi (voće bogato vitaminom C), … Od povrća ističu se bundeve, brokoli, mrkva i slatki krompir, jer su puni vitamina A, koji je neophodan za formiranje zubne cakline.

Konzumirajte i luk, celer, semenke susama, a izbegavajte gazirana pića, tvrde bombone, čips, perece, karamele, …

Pročitajte i Kako da se zdravije hranite tokom trudnoće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar