Menu 

Ako nekome želite pokloniti nešto posebno za useljenje, rođendan ili neku drugu priliku, preslikajte porodične fotografije te osobe na mermerne pločice i napravite podmetače koje će obožavati.

Za ovaj fenomenalni projekat nije vam potrebno niti puno materijala, niti vremena, ali postoji nekoliko sitnica na koje morate obratiti pažnju. Ideju smo videli na blogu interesantnog naziva DuBuhDudesigns.

Potreban materijal:

  • Fotografije
  • Mermerne pločice, 10×10 cm
  • Aceton
  • Mali sunđeri
  • Papir za izradu fotografija

materijal

Jedina začkoljica kad je u pitanju ovaj projekat jeste da fotografije moraju biti izrađene u foto radnji i to ne na standardnom fotografskom papiru nego na onom malo mekšem. Pitajte u fotografskoj radniji kakav papir koriste. Sa kopijama odštampanim na računaru neće uspeti čak ni ako imate laserski štampač.

Stavite mermerne pločice u rernu da se zagreju nekoliko minuta, izrežite fotografije na odgovarujuću dimenziju, a zatim ih polegnite licem prema dole na zagrejanu pločicu.

pločice

Nakon toga uzmite mali sunđer natopite ga acetonom i premazujte zadnju stranu fotografije na pločici, ali pazite da vam se fotografija ne pomera. Preko toga stavite papir na kome se štampaju fotografije (obični) i zadnjim delom kašike trljajte jako da se fotografija preslika na pločicu. Za ovaj posao će vam biti potrebno strpljenje i trud.

Nakon nekoliko minuta trljanja proverite da li je aceton ispario i da li je potrebno dodati još. Svako malo pogledajte da li se fotografija zaista preslikava na pločicu ili je vaš trud uzaludan.

Nakon što se fotografija preslikala , operite ostatke papira, premažite pločicu bezbojnim premazom za pločice pa ostavite da se osuši.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar