Menu 

Čaj napravljen od predivnog cveta hibiskusa je jedan od lekovitijih u prirodi. Pored toga što snižava povišen krvni pritisak on ima i veoma jak uticaj na gubitak kilograma. Otkrivamo više…

Na drvetu hibiskusa rastu predivni crveni cvetovi bogati nutrijentima, flavonoidima i mineralima od kojih se pravi divni čaj voćne arome popularan širom sveta.

Saznajte kako nam čaj od hibiskusa pomaže da smršamo.

dreamstime_s_26190900

Inhibitor amilaze

Čaj od hibiskusa je inhibitor amilaza uključujući i faseolamin koji utiče na način na koji telo apsorbuje masti i ugljikohidrate. Amilaze su enzimi u telu koji razbijaju kompleksne šećere i skrob te smanjuju apsorbciju ugljikohidrata. Faseolamin se takođe nalazi i u pasulju, a istraživanja su pokazala da ekstrakt pasulja pospešuje smanjenje telesne težine i očuvanje mišićne mase.

Diuretik

Istraživanja su pokazala da cvet hibiskusa poseduje diuretska svojstva što smanjuje nadutost i sve zato jer sadrži elektrolite kalijuma, kalcijuma, vitamina C koji uveliko umanjuju probleme sa nadutošću.

Antioksidanti

Antioksidanti koji se nalaze u čaju od hibiskusa imaju dobar uticaj na zdravlje srca kao i na opšte zdravlje čoveka. Antioksidanti imaju značajnu ulogu u čišćenju organizma i odstranjenju masti. Pored toga oni nam štite srce i krvne sudove od oksidativnih oštećenja, a nekoliko istraživanja je dokazalo da hibiskus snižava povišen krvni pritisak.

Bioflavonoidi

Hibiskus je bogat bioflavonoidima kao što su proantocijanidini koje još pronalazimo i u ekstraktu semenki grožđa. Ovi bioflavonioidi snižavaju holesterol, poboljšavaju cirkulaciju i štite ćelije od štetnih uticaja slobodnih radikala. Stručnjaci kažu da čaj od hibiskusa pospešuje mršavljanje ne samo zbog poboljšanja opšteg zdravlja već i zbog toga što ubrzava rad metabolizma i pospešuje apsorpciju nutrijenata.

dreamstime_s_16290470

Neželjeni efekti

Neželjeni efekti čaja od hibiskusa do sada nisu poznati i preporučuje se većini ljudi.

Čaj od hibiskusa se ne preporučuje dojiljama i trudnicama jer su neka istraživanja pokazala da hibiskus može izazvati početak menstruacije što može izazvati spontani pobačaj.

Neželjeni efekti za dojilje naučno nisu utvrđeni, ali da ne biste rizikovali, izbegavajte ga tokom ovog perioda života.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar