Menu 

Jeste li ikad čuli za voće koje se zove amla, poznato i pod nazivom indijski ogrozd? Otkrivamo vam sva njegova lekovita svojstva i savim sjajne razloge zbog kojih bi trebalo da probate ovu voćku.

Amla se može pohvaliti zaista visokim udelom vitamina C i to je jedan od razloga zbog kojih spada među najzdravije namirnice na svetu. Pored toga ima svojstva da podstiče bolju apsorpciju hrane, balansira stomačne kiseline, neguje zdravlje mozga, mentalnih funkcija, podstiče zdravlje srca, jača pluća, pospešuje plodnost i još mnogo toga.

Ovo voće obično zri u jesen, a raste na šumskom vlažnom području. Indijci ga smatraju svetim drvetom zbog mnoštva lekovitih svojstava iako mu je ukus poprilično kiseo. Koristi se u svežem i sušenom obliku.

Veruje se da amla može biti narodni lek za mnoge bolesti i stanja pa je iz tog razloga sastavni deo ajurvedske medicine gotovo vekovima. Pored vitamina C sadrži i minerale poput kalcijuma, fosfora, gvožđa, karotena te vitamine B kompleksa i ima veoma snažno antioksidativno delovanje.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sve beneficije amle po ljudsko zdravlje i negu

Za negu kose. Amla je se koristi uproizvodnji kozmetike te je možete naći među satojcima mnogih proizvoda za negu kose. Njena svojstva podstiču rast kose i pigmentaciju, jačaju koren dlake i održavaju prirodnu boju kose. Da biste amlu stavili u službu zdravlja kose možete je jesti svežu ili na kosu nanositi pastu napravljenu od ove voćke. Ulje amle je veoma popularan proizvod u Indiji, a takođe se koristi da bi se sprečio gubitak kose i ćelavost.

Za zdravlje očiju. Napitak napravljen od soka amle i meda pospešuje zdravlje očiju i poboljšava vid, a naučna istraživanja su potvrdila da je posebno delotvoran kod kratkovidosti i katarakte. Razlog tome leži u u karotenu za koga je poznato da ima veoma snažan uticaj na poboljšanje vida i opšteg zdravlja očiju. Vitamin A i karoten ublažavaju makularnu degeneraciju, noćno slepilo i jačaju vid ukoliko nije u pitanju staračka slabovidost.

Apsorbuje kalcijum. Jedna od manje poznatih beneficija amle jeste njegova sposobnost apsorpcije kalcijuma na veoma pozitivan način. Kalcijum je jedan od veoma važnih minerala za zdravlje kostiju, zuba i noktiju, a utiče i na lep izgled kose.

Pospešuje metabolizam. Jedna od najvažnijih stvari ukoliko želite biti zdravi jeste da jedete hranu bogatu proteinima jer su oni sastavni deo metaboličke aktivnosti. Enzimi koji se nalaze u organizmu razlažu biljne proteine na aminokiseline i pretvaraju ih u proteine upotrebljive našem telu. Proteini su važni za rast ćelija, razvoj mišića, zdravlje unutrašnjih organa i na posletku brz rad metabolizma.

Menstrualni bolovi. Neki od minerala koji se nalaze u amli mogu biti veoma korisni kad je u pitanju ublažavanje menstrualnih bolova. Ovo voće je potrebno jesti redovno kao preventivu da bi menstrualni bolovi bili manji iz meseca u mesec.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dijabetes. Indijski ogrozd sadrži hromijum koji ima terapeutsko delovanje kod obolelih od dijabetesa. Ova voćka stimuliše izolovanu grupu ćelija koje luče insulin i na taj način smanjuju nivo šećera u krvi kod dijabetičara što njima uveliko olakšava da pod kontrolom drže svoju bolest. Kada je nivo šećera u krvi smanjen to znači da organizam koristi glukozu kao funkcionalnu energiju, metabolizam je brži, a čovek poletniji i pun energije. Hromijum ima efekat i betablokatora koji se koriste za zdravlje srca snižavajujući LDL holesterol.

Probava. Amla je voćka veoma bogata vlaknima, kao u ostalom i većina svežeg voća. Vlakna pospešuju probavu i rad creva i zaslužni su za redovnu stolicu. Konzumiranjem vlakana snižavate šanse od zatvora i od proliva. Vlakna takođe stimulišu sekreciju želučanih sokova što pospešuje varenje hrane i apsorpciju nutrijenata.

Ako slučajno pronađete amlu obavezno je kupite u svežem ili sušenom obliku, a možete potražiti i suplemenete na bazi ove više nego lekovite voćke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar