Menu 

Verovatno ste čuli da je suncokretovo seme zdravo, ali da li ste znali da su njegove klice vrlo bogate proteinima i antioksidantima? Saznajte zašto će to postati vaša nova omiljena hrana.

By: Audrey

By: Audrey

Klice suncokreta imaju čak 25 odsto proteina. Uz to, bogate su sa antistresnim vitaminom B i cinkom, koji balansira hormone. Kao i semena odličan su dodatak salatama.

Vrlo su važne za muškarce. Naime, i semena i klice suncokreta sadrže, kao što smo naveli, mnogo cinka. Istraživanja su pokazala da je on ključan za razvoj spreme i za mušku plodnost.

Klice suncokreta su bogate vitaminom B, posebno folnom kiselinom (B9, jedan od vitamina B kompleksa). B9 je vrlo važan trudnim ženama, tačnije za pravilan razvoj nervnog sistema bebe. Uz to je ta kombinacija B vitamina bitna za cirkulaciju i smanjenje stresa.

By: yoppy

By: yoppy

Unesite antioksidanse u svoje telo sa semenom i klicama suncokreta, koji su bogati vitaminom E. On u “saradnji” sa vitaminom C i selenom radi na smanjenju krvnog pritiska, povećanju elastičnosti arterija i sprečavanju bolesti srca. Samo jedna supena kašika suncokretovog semena obezbeđuje vam preporučenu dnevnu dozu moćnog vitamina E. (Više o vitaminu E i suncokretu pročitajte OVDE)

Semena suncokreta su važan izvor proteina i neizostavne u menijima vegetarijanaca. Mnogi ih rado kombinuju sa muslijem, jogurtom, salatama, testom, a dobro se slažu i sa drugim semenkama poput bundeve, susama, lana.

Za zdravi šejk sa sunckoretovim klicama treba vam: 2 šolje vode, 1 šolja jabukovog sirćeta ili soka, 1 šolja svežeg iseckanog ananasa, 1 šolja klica suncokreta, 1 kašika očišćenih suncokretovih semenki i 1 kašika limunovog soka. Sve pomešate u bledneru i dobili ste 4 šolje zdravog napitka. Inače, klice suncokreta se pripremaju od oljuštenog sirovog suncokreta tako što se semenke operu i ostave u vodi. Držite ih u u plastičnoj posudi prekrivenoj pamučnom krpom, tri dana, dok klice ne izbiju oko 0,5 cm. Redovno perite semenke i menjate vodu, da se klice ne bi pokvarile.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar