Menu 

Ako ste ikad proučavali i bavili se zdravom hranom onda ste čitajući razne dijetalne planove morali naići na delove gde se spominju klice žitarica kao i proizvodi koji se od njih prave, a klasifikuju se kao zdravi. Mi vam danas otkrivamo šta su zaista proklijale žitarice i da li su toliko zdrave koliko se priča.

Šta su to proklijale žitarice?

Regularna zrna žitarica su semena koja biste u suštini mogli staviti u zemlju da izrastu u novu biljku koja će ponovno proizvesti seme. Kada zrno posadite, ali ga izvadite pre nego se počne pretvarati u novu biljku dobijate klice. Prilično je jednostavno, zar ne? E, pa nakon toga se priča prilično komplikuje. Sama klica koja je spremna da raste apsorbuje skrob iz zrna i koristi ga kao gorivo da bi probila spoljašnju opnu samog zrna. Iz tog razloga proklijalo zrno je siromašnije skrobom i ima veći sadržaj ostalih nutrijenata poput proteina, vitamina i minerala u odnosu na zrno koje nije proklijalo.

?

?

Da li su proklijala zrna zdraviji izbor?

Kada pročitamo da proklijala zrna imaju više proteina i minerala i svih ostalih nutrijenata reklo bi se da nema nikakve dileme i da je odgovor na postavljeno pitanje sasvim jasan. Nažalost, nije sve tako jednostavno. To što u zrnima ima više proteina nije od nekog velikog značaja za ljude i ta količina jednostavno nije dovoljna da bi napravila veliku razliku kad je u pitanju izgradnja mišića. Pored toga, proklijala zrna u pečenim proizvodima poput hleba tokom termičke obrade gube većinu svojih svojstava. Prednost ovih klica se povećava kad ih jedete u sirovom obliku, a tokom sušenja, mlevenja i pečenja one jednostavno gube većinu nutrijenata.

4368667083_4fdd8028de_z

Ipak pošto se gram proteina u hlebu od proklijalog zrna može porediti sa proteinima u integralnom hlebu onda su proizvodi od proklijalih žitarica ipak malo bolji izbor posebno za vegetarijance i vegane. Takvi proizvodi su obično napravljeni od raznih mahunarki i žitarica pa su obično bogati amino kiselinama koji mogu nadomestiti proteine. I dok se većina nas ne oslanja na žitarice kao dobar izvor proteina one proklijale mogu biti sasvim dobra zamena vegetarijancima i veganima koji ne koriste proizvode životinjskog porekla.

Da zaključimo, proklijala zrna su celovita namirnica koja je uvek zdravija od onih prerađenih alternativa poput belog hleba, bele testenine ili bele riže. Proizvdi od proklijalih zrna su obično mnogo prirodniji i ukoliko imate mogućnost da ih nabavite uvek odaberite upravo njih. S druge strane ako su ovi proizvodi jako skupi, integralne namirnice će biti sasvim dobra zamena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar