Menu 

Ne dozvolite da vas glavobolja ili bol uzrokovana nečim drugim spreči da u potpunosti uživate u letnjim aktivnostima. U vašu ishranu ukomponujte začine i namirnice koje se efektno bore protiv bolova.

Pojedini začini i namirnice dokazano imaju tu moć da ublaže bolove na potpuno prirodan način i zato ih obavezno ovoga leta koristite u vašim jelima. Mi ćemo vam nabrojati samo neke od njih.

Đumbir. Sveži đumbir je savršen za razne marinade za mesa, ali fenomenalno će pasati i u letnjim koktelima. On je digestiv sa analgetskim i antiupalnim svojstvima koji dokazano ublažava bolove ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i fibromijalgije. Pored toga što ga možete koristiti u hrani, od đumbira možete praviti i lekovite obloge za donji deo stomaka, bolova u zglobovima ili glavobolju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-fresh-mint-image850737

Menta. Menta je nezaobilazan začin kad su u pitanju jela inspirisana Mediteranom. Ona sadrži sastojak mentol koji dokazano veoma efektno opušta mišiće posebno one u leđima. Postoji mnogo vrsta mente, a ukoliko imate problema sa probavom onda probajte pepermint koji će vam poboljšati probavu i umiriti stomak. Ipak treba da budete oprezni ukoliko ste trudni ili dojite.

Zeleni čaj pored toga što ima antikancerogena svojstva štiti mozak, podstiče gubitak kilograma i naravno pozitivno deluje na smanjenje bolova jer veoma delotvorno opušta mišiće. Poseduje veoma moćna antiupalna svojstva i uspešnim se pokazao kod suzbijanja raznih vrsta bolova u zglobovima.

Origano je začin koji nas automatski asocira na pizzu i svakom jelu daće poseban južnjački štih. Pošto dolazi iz porodice mente veoma je efektan u suzbijanju bolova izazvanih artritisom. U te svrhe koristite isključivo sveži origano.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-fresh-oregano-bunch-growing-herb-garden-ready-use-kitchen-image31241446

Ruzmarin ima veoma snažnu aromu, a fenomenalno paše uz pečeni krompir, perad i ribu. Pošto je takođe daleki rođak mente, baš kao i origano ima antiupalna svojstva i snažan je borac protiv bakterija i virusa. Obavezno ga koristite u letnje dane kada haraju stomačni virusi.

Komorač je karakterističan za italijansku kuhinju možete koristiti listiće, nalik kimu, kao začin, ali možete upotrebiti i koren, u salatama , supama, na roštilju. Komorač se vekovima koristi protiv bolova u mišićima, reume i za slabu probavu. Isto tako veoma je učinkovit kod menstrualnih bolova jer opušta mišiće i sprečava pojavu grčeva. Žene koje imaju pojačano krvarenje tokom ciklusa bi trebalo da budu oprezne sa upotrebom komorača.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-fennel-image2496777

Čili. Teško da može proći i jedna lista namirnica koje se uspešno bore protiv bolova bez ove ljute papričice. Čili će vam zaljutiti jelo, ali i ubrzati metabolizam i baš zato se preporučuje u mnogim dijetalnim planovima. Kapsaicin je komponenta koja papričici daje ljutinu, ali i koja stimuliše otpuštanje endorfina, prirodnog sredstva protiv bolova koji se nalazi u našem organizmu. Nemojte koristiti čili u isključivo jelima inspirisanim Meksikom, savršeno se slaže sa čokoladom i za to ga dodajte u čokoladni mus ili sufle.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!