Menu 

Ne dozvolite da vas glavobolja ili bol uzrokovana nečim drugim spreči da u potpunosti uživate u letnjim aktivnostima. U vašu ishranu ukomponujte začine i namirnice koje se efektno bore protiv bolova.

Pojedini začini i namirnice dokazano imaju tu moć da ublaže bolove na potpuno prirodan način i zato ih obavezno ovoga leta koristite u vašim jelima. Mi ćemo vam nabrojati samo neke od njih.

Đumbir. Sveži đumbir je savršen za razne marinade za mesa, ali fenomenalno će pasati i u letnjim koktelima. On je digestiv sa analgetskim i antiupalnim svojstvima koji dokazano ublažava bolove ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i fibromijalgije. Pored toga što ga možete koristiti u hrani, od đumbira možete praviti i lekovite obloge za donji deo stomaka, bolova u zglobovima ili glavobolju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-fresh-mint-image850737

Menta. Menta je nezaobilazan začin kad su u pitanju jela inspirisana Mediteranom. Ona sadrži sastojak mentol koji dokazano veoma efektno opušta mišiće posebno one u leđima. Postoji mnogo vrsta mente, a ukoliko imate problema sa probavom onda probajte pepermint koji će vam poboljšati probavu i umiriti stomak. Ipak treba da budete oprezni ukoliko ste trudni ili dojite.

Zeleni čaj pored toga što ima antikancerogena svojstva štiti mozak, podstiče gubitak kilograma i naravno pozitivno deluje na smanjenje bolova jer veoma delotvorno opušta mišiće. Poseduje veoma moćna antiupalna svojstva i uspešnim se pokazao kod suzbijanja raznih vrsta bolova u zglobovima.

Origano je začin koji nas automatski asocira na pizzu i svakom jelu daće poseban južnjački štih. Pošto dolazi iz porodice mente veoma je efektan u suzbijanju bolova izazvanih artritisom. U te svrhe koristite isključivo sveži origano.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-fresh-oregano-bunch-growing-herb-garden-ready-use-kitchen-image31241446

Ruzmarin ima veoma snažnu aromu, a fenomenalno paše uz pečeni krompir, perad i ribu. Pošto je takođe daleki rođak mente, baš kao i origano ima antiupalna svojstva i snažan je borac protiv bakterija i virusa. Obavezno ga koristite u letnje dane kada haraju stomačni virusi.

Komorač je karakterističan za italijansku kuhinju možete koristiti listiće, nalik kimu, kao začin, ali možete upotrebiti i koren, u salatama , supama, na roštilju. Komorač se vekovima koristi protiv bolova u mišićima, reume i za slabu probavu. Isto tako veoma je učinkovit kod menstrualnih bolova jer opušta mišiće i sprečava pojavu grčeva. Žene koje imaju pojačano krvarenje tokom ciklusa bi trebalo da budu oprezne sa upotrebom komorača.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-fennel-image2496777

Čili. Teško da može proći i jedna lista namirnica koje se uspešno bore protiv bolova bez ove ljute papričice. Čili će vam zaljutiti jelo, ali i ubrzati metabolizam i baš zato se preporučuje u mnogim dijetalnim planovima. Kapsaicin je komponenta koja papričici daje ljutinu, ali i koja stimuliše otpuštanje endorfina, prirodnog sredstva protiv bolova koji se nalazi u našem organizmu. Nemojte koristiti čili u isključivo jelima inspirisanim Meksikom, savršeno se slaže sa čokoladom i za to ga dodajte u čokoladni mus ili sufle.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Sigurno ste do sad već i sami zaključili kako mnoštvo zdravstvenih problema možemo lečiti na potpuno prirodan način, sam uz promenu nekih životnih navika ili uz pomoć posebno osmišljenjih diijeta, jer ono što...