Menu 

Verujemo da mnogi od vas vole seriju “Tračerica” ili da, s vremena na vreme, “prebacite” neki trač. Ali, da li preterujete? Saznajte kako da se bolje kontrolišete kada je tračanje u pitanju.

Svi mi često kritikujemo tračanje ili optužujemo nekoga da je tračer, a čim okrenemo leđa eto i nas u tračerskom krugu. Iako tvrdimo da mi nismo od tog kova, priznajmo da to nikada nije upotpunosti tačno. Svi mi smo, bar jednom, nehotice, ispričali trač. A možda nismo ni bili svesni da je reč o traču.

stop tracanju2

Tračevi su prisutni u našim životima, čini se, od pećinskog doba. I ne trebate sebe kriviti ukoliko, ponekad nešto otrčate. To nam je u krvi.  I to, ponekad zna biti dobro (OVDE saznajte kako). Međutim, kao i mnoge naše davne poroke i tračanje moramo kontrolisati. Prvo, zato što to nije lepa navika, možete povrediti druge osobe; drugo, može vam to stvoriti neprilike (posebno ako ne znate meru). Saznajte kako da napravite svoju kočnicu za tračeve.

1. Zapisano je da je Buda rekao: “Pre nego progovorite, upitajte se, da li je to što ćete reći istinito, neophodno i ljubazno”. Možda je ovo najbolja rečenica kojom se trebate voditi kada je u pitanju kontrolisanje trača. Dobar savet je da kada uhvatite sebe da nečije ime ponavljate više puta u razgovoru sa nekim, gledajte da se odmah zaustavite i promenite temu. Priča o toj osobi je prešla ili sigurno prelazi u trač.

2. Ukoliko prenosite priču, koju ste čuli o nekome, zaustavite se na trenutak i razmislite o toj osobi. Zašto to pričate, prenosite? Možda ste se na neki način poistovetili sa tom osobom? Imate sličan problem i želite da vidite reakciju drugih? Ne budite brzopleti. Razmislite prvo.

stop tracanju33. Ukoliko postoji neka osoba u vašem životu, čije prisustvo vas uznemirava, razmislite da li je možete udaljiti od sebe. Ukoliko ne možete (ako je reč o rodbini), onda gledajte da nađete način da ublažite taj osećaj, jer ćete se često uhvatiti kako tračate tu osobu.

4. Ako baš morate da pričate o nekoj osobi, odredite sebi limit. Neka to bude priča (znači samo priča, prenos informacije) od maksimalno 2 minuta. Kažite šta ste hteli, brzo zaokružite priču i pređite na drugu temu.

Šta mislite? Da li ovo može pomoći? Da li ste sami sebe uhvatili u velikom tračanju? Da li poznajete velike tračare? Šta vam najviše smeta kod njih?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar