Menu 

Mi imamo misiju da otkrijemo nove načine lečenja raznih stanja koja ne uključuju medikamente. Otkrili smo još jedan, a to je, stručnjaci kažu vežbanje.

Ako ste navikli da za svaku sitnicu popijete tabletu, možda je vreme da to promenite i umesto toga kupite biciklo i nove patike za trčanje.

Najnovija studija koje je objavljena u British medical journal tvrdi da vežbanje i lekovi imaju gotovo jednak učinak u lečenju srčanih obolenja, prevenciji dijabetesa i oporavku od moždanog udara. Naučnici su otišli i korak dalje pa su rekli da je u nekim slučajevima vežbanje čak i učinkovitije od lekova.

„ Ne postoje statistički dokazane razlike između intervencije lekovima i fizičkom aktivnosti kod sekundarne prevencije srčanih obolenja i pred-dijabetesa“, napisali su autori ove studije. „Kod pacijenata koji su preživeli moždani udar fizička aktivnost je mnogo efektnija“

Ovo istraživanje ni u kom slučaju ne sme da vas navede da se odreknete tableta koje su vam propisane za vaše stanje, ali bi svakako trebalo navesti da u svoju dnevnu rutinu uključite što više fizičke aktivnosti. Na kraju krajeva porazgovarajte sa svojim lekarom da li biste mogli dozu tableta zameniti fitnesom.

Vežbanje i redovna fizička aktivnost su neophodne za zdrav život, dugotrajne šetnje svaki dan mogu vam pomoći da snizite krvni prtisak, da izgubite kilograme i da smanjite rizik od nastanka raka dojke i još mnogo toga.

Koliko često vi vežbate?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

I dan danas se lome koplja oko upotrebe antibiotika. I dok ih jedni lekari propisuju bez razmišljanja drugi ih koriste u krajnjem slučaju. Evo nekoliko znakova koji upućuju na to da...