Menu 

Koliko vode unosimo dnevno može uveliko da utiče na naše zdravlje. Voda reguliše telesnu temperaturu, prenosi hranjive materije i kiseonik te pomaže pri izbacivanju toksičnih materija iz tela. Ipak, većina nas ne uzima vode koliko bi trebalo u toku dana. Evo nekoliko saveta kako da ostanete dovoljno hidrirani u toku dana.

Prvo i osnovno, to da treba popiti osam čaša vode dnevno je mit. Dovoljna količina vode, koju treba da unesete u toku dana jeste ona količina vode koju izgubite putem znoja, urina, daha… To je otprilike od 8-10 čaša vode dnevno. Pošto putem voća i povrća unesemo oko 4 čaše dnevno, znači da bi trebalo da nadoknadimo samo ostatak što nas dovodi do cifre od 4-6 čaša dnevno.

Kako da znamo unosimo li dovoljno vode?

Koliko vode unosimo dnevno možemo videti i po urinu.

U proseku mokrimo od 4-8 puta dnevno, ali ipak sve se razlikuje od čoveka do čoveka i to ne mora da bude merilo. Više pažnje trebalo bi da obratite na boju i miris urina. Ako je urin svetlije boje i nema mirisa može se pretpostaviti da unosite dovoljno vode. Ako je tamnije boje i miriše na amonijak trebalo da pijete više vode. Urin takođe može da promeni boju zbog hrane koju ste jeli (šparoge, cvekla) zato ako vam je boja urina drugačija, nemojte odmah paničiti nego se prisetite šta ste jeli.

Koliko vode da pijemo kad želimo oslabiti?

Istina je da voda može pomoći da ubrzamo metabolizam kad želimo izgubiti kilograme. Da biste ubrzali metabolizam trebalo bi da popijete oko 2,5 litre vode u toku jednog dana. Istraživanja su pokazala, ukoliko povećate unos vode za 1,5 litar na dnevnoj bazi u toku godine sagorećete 17.400 kalorija više ili pretvoreno u kilograme oko 2.25 kg. Ako želite ubrzati metabolizam pomoću vode neka vam voda, koju pijete bude ledena.

Koliko vode treba piti tokom vežbanja?

Leti ili za vreme vežbanja podrazumeva se da ćete piti više vode. Oko dva sata pre vežbanja popijte 2-3 čaše vode tako ćete biti sigurni da nećete dehidrirati za vreme treninga. Za vreme treninga trebalo bi da popijete jednu čašu svakih 15 minuta i nakon treninga još 2-3 čaše.

OVDE pročitajte koje su to sve blagodeti vode.

Koliko vi vode pijete dnevno?

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Martinafan

    Da li treba smanjiti i kolicinu nezdrave hrane na minimum,a da se poveca unos vode Kada idemo u neki brzi restoran?

  2. danijela

    ovo je 100 % tacno ….samo trebate imati dobru volju i da volite SEBE

Napišite komentar

Zdravlje

Terapija ćutanjem ima dugu tradiciju u istočnjačkoj kulturi, ali, u zadnje vrijeme, postaje sve popularnija u društvu e-mailova, mobilnih telefona, užurbanosti, stresa. Piši! Širi dalje!