Menu 

Vlakna su veoma važna da bi bili zdravi, da bi nam probava bila efikasna i da bi nam imunitet bio jak. Pročitajte neke od znakova koji vam jasno stavljaju do znanja da ne unosite dovoljno vlakana u vaš organizam.

Prosečan čovek u organizam dnevno unese oko 15 grama vlakana što ne iznosi niti 40 odsto od preporučene dnevne doze. U namirnicama koje najčešeće koristimo u ishrani, vlakna su odstranjena industrijskom preradom, a tu prednjače belo brašno, bela riža, testenina.

Ako niste sigurni da li unosite dovoljno vlakana u organizam trebalo bi da pratite signale koje vam šalje vaše telo.

Pripazite na sledeće faktore:

Holesterol vam je povišen. Jedan od uzroka povišenog holesterola je svakako i manjak upijajućih vlakana u organizmu. Ova vlakna se nalaze u namirnicama poput zobi, graška, jabuka, citrusnog voća, šargarepe i ječma. Upijajuća vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju nešto nalik gelu za koga se vežu mnoge štetne supstance kao što su žuč, holesterol i ostali toksini.

http://www.dreamstime.com/stock-image-hungry-woman-image4910621

Debljate se. Zašto vas više ne zasiti jedna već dve šnite hleba? Razlog tome su vlakna koja su odstranjena sa spoljašnjeg dela zrna žitarice od koga se pravi brašno za beli hleb i zato ga jedete više što naravno utiče na vaše kilograme. Kad su u pitanju proizvodi od celovitog zrna oni su bogati vlaknima i pšeničnim kvascem koji obezbeđuju potrebnu energiju. Proizvode od belog brašna zamenite onima napravljenim od celovitih žitarica, smeđom rižom i mahunarkama.

Stalno ste gladni. Baš kao što vas vlakna zasite, manjak istih u ishrani čini da stalno osećate glad. Pokušajte uporediti koliko palačnika napravljenih od belog brašna vas zasiti u odnosu na palačinke napravljene od brašna celovitih žitarica.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-multi-racial-man-constipation-holding-his-stomach-image32323343

Imate problema sa zatvorom. Jedan od glavnih pokazatelja da vam je u ishrani potrebno više vlakana je svakako problem sa sporim radom creva. Ako često imate zatvor trebalo bi da unosite više vlakana posebno onih neupijajućih koji zadržavaju vodu i omekšavaju stolicu. Najefikasnija vlakna kad je u pitanju zatvor su svakako ona iz pšeničnih i zobenih mekinja. Isto tako unosite više svežeg voća i povrća da biste regulisali stolicu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Svi ljudi na svetu bol doživljavaju na potpuno drugačije načine, ali vaše misli i stav po pitanju boli ima važniju ulogu nego što ste vi sigurno mislili. Pročitajte kako da zavarate mozak da bol...