Menu 

Dijeta Mayo klinike je sigurno jedna od najpopularnijih i najviše praktikovanih dijeta širom sveta. Danas vas upoznajemo sa njenim programom.

Dijeta o kojoj danas pričamo je u stvari program za gubitak kilograma i promenu životnih navika osmišljena od strane zdravstvenih eksperata zaposlenih u Mayo klinici. Ova dijeta će vam pomoći da dugoročno prisvojite zdrave životne navike kao i da održite telesnu težinu nakon što ste izgubili suvišne kilograme.

U fokusu ove dijete jeste piramida koja će vam biti zvezda vodilja u odabiru zdrave ishrane i podsticaće vas na svakodnevne fizičke aktivnostti.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-chicken-vegetable-salad-image7650282

Glavni cilj dijete

Glavni cilj ove dijete jeste da izgubite višak kilograma i da pronađete način na koji ćete uživati u zdravoj hrani do kraja života. Ovaj program naučiće vas kako da odaberete zdravu hranu, kako da pravilno odredite porcije i steknete zdrave prehrambene navike. Pored toga što ćete smanjiti kilažu uz pomoć ove dijete ćete smanjiti i rizik od nastanka srčanih obolenja, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i apneje.

Ovaj program se sastoji od dve faze. Prva faza traje dve nedelje u kojoj prateći program većina izgubi 3-5 kilograma i to na potpuno zdrav način. U ovoj fazi se odričete pet loših navika, usvajate pet zdravih navika i usvajate još dodatnih pet navika. U ovoj fazi pored zdrave ishrane neophodna je i redovna fizička aktivnost i to 30 minuta svakog dana.

Druga faza se sastoji od potpune promene životnih navika kojih ćete se pridržavati celoga života. Više se obraća pažnja na porcije, planiranje jelovnika, a nedeljno ćete gubiti od 0,5- 1 kilograma dok ne dostignete željenu težinu. Najbitnije od svega je što usvajanjem zdravih prehrambenih navika nema bojazni od povrtaka kilograma i mrskog jo-jo efekta.

Zdrava piramida

Zdrava piranida ove dijete se bazira na velikodušnim količinama zdrave hrane koja sadrži veoma mali broj kalorija u poprilično velikim porcijama, uglavnom voća i povrća. Pored voća i povrća dozvoljene su i male količine ugljikohidrata, nemasnih proteina, mahunarki, ribe i nemasnih mlečnih proizvoda. Uz ovu dijetu nećete morati brojati kalorije niti se u potpunosti odricati pojedinih namirnica, sve je stvar pravog doziranja.

http://www.dreamstime.com/stock-image-happy-power-walker-image426891

Povećajte fizičku aktivnost

Sastavni deo ove dijete jeste fizička aktivnost, jednako važna kao i ishrana. Pre nego započnete sa svakodnevnim vežbanjem posavetujte se sa svojim lekarom posebno ako do sada niste bili preterano aktivni. Većina ljudi počinje sa svega 5-10 minuta vežbanja svaki dan, pa minutažu lagano povećavaju dok ne dostignu cilj od pola sata vežbe dnevno. Vežbe treba da budu umerenog intenziteta, što znači da se lagano oznojite i da povećate otkucaje srca, a brzo hodanje će biti sasvim dovoljno.

Kako izgleda tipični jelovnik

Program Mayo klinike zastupa unos od 1, 200 kalorija dnevno raspoređenih na sledeći način:

Doručak: Šolja jogurta sa manje masnoće i jedna porcija voća

Ručak: salata od testenine i tunjevine (jedna konzerva tunjevine u vodi, 4 šolje skuvane testenine, 2 šolje iseckane šargarepe i tikvica i 4 kašike majoneza sa manje masnoće) i narandža.

Večera: Trećina pizze sa sirom, promera 30 centimetara, zelena salata ( 2 šolje salate, ½ šolje naseckanog paradajza, crveni luk i pečurke), 2 kašike preliva za salatu.

Užina: 1 manja jabuka.

Sa svakim obrokom možete piti dijetalno piće bez kalorija i šećera.

Ovako izgleda zdrava piramida Mayo klinike.

klinika

 

 

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Customeressay

    A agnostic, Jewish, 4 times married former Marxist really is not going to have an insight into the Catholic Church or its programs. He can be who he is and say whatever is in him to say, but I am going to listen to the Church, not him.

Napišite komentar