Menu 

Tokom godina nagledali smo se raznih suplemenata za mršavljenje koji su obećavali gubitak kilograma bez muke i gladi. Poslednji u nizu je ekstrakt zelene kafe.

Ekstrakt zelene kafe je postao veoma popularan među članicama lepšeg pola jer obećava gubitak kilograma, suzbijanje apetita, ubrzanje metabolizma i brže sagorevanje masti. Zvuči idealno, zar ne? Ova kafa se prodaje čak i u svetski poznatim lancima kafeterija, a u svojoj emisiji promovisao ju je i popularni dr. Oz. U toj emisiji spomenuto je istraživanje koje pratilo 100 žena, neke su dobijale placebo, a neke ekstrakt zelene kafe. Prema veoma jasnim uputstvima ishrana im je bila jednaka. Nakon dve nedelje, žene koje su uzimale ekstrakt zelene kafe izgubile su u proseku jedan kilogram, dok su one koje su koristile placebo izgubile duplo manje. Ali, da li je ekstrakt zelene kafe zaista delotvoran?

Šta je ekstrakt zelene kafe?

Zrna kafe su u stvari zelena zrnca koja se kriju unutar crvene bobice. Tek nakon što ih prepržimo ona dobijaju karakterističnu boju i aromu. Da bi zrna kafe ostala zelena ona se ne prže već se namaču i zatim pretvaraju u ekstrakt.

Zašto kafa od zelenih zrna, zašto ne obična kafa?

Kad se zrna kafe preprže, nivo oksidanata opada, ali nivo jedne supstance koja se zove hlorogena kiselina raste. Ova hemikalija blokira akumulaciju masti, podstiče gubitak težine i sprečava apsorpciju ugljikohidrata te pomaže regulisati šećere u krvi nakon obroka. Ekstrakt zelene kafe ne miriše i nema ukus kao obična kafa i zato je vole oni koji nisu ljubitelji kafe.

Da li funkcioniše?

Jedno istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je da su oni koji su uzimali 1,050 i 700 mg ovog ekstrakta izgubili oko 8 kilograma za šest nedelja. Ipak ovo istraživanje je naišlo na brojnu kritiku jer je uključivalo mali broj ljudi, njih svega 16.

Da li je siguran za zdravlje?

Ovo je jako teško reći jer se sastav razlikuje od proizvođača do proizvođača. Nažalost ne postoji određena formula po kojoj se ekstrakt zelene kafe priprema tako da njegov sastav može biti potpuno drugačiji od dva različita proizvođača.

Jedno je sigurno. Količina kofeina koju ovaj ekstrakt sadrži može proizvesti glavobolje, nervozu, uznemirenost, nesanicu, zujanje u ušima i nepravilan rad srca.

Pored toga suplementi na bazi kofeina ukoliko se mešaju sa drugim energetskim pićima mogu uticati na povećanje krvnog pritiska do veoma opasnog nivoa.

Mi vam za mršavljanje ipak preporučujemo uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar