Menu 

Sigurno vam se dogodilo više puta da ste kupili neku pokvarenu namirnicu. Ali, kako ste reagovali? Da li znate svoja prava, da li znate kako paziti pri kupovini? Pročitajte više.

Odlučili ste da kuvate. Kupili ste pavlaku i bila je pokvarena (ili joj je istekao rok), kupili ste kore za pitu, ispostavilo se da su buđave, kada ste otvorili sir, užasno je zaudarao. Poznato?

Kao pravi potrošač trebali biste vratiti proizvod, sa računom, i tražiti bar novi, prijaviti slučaj udruženjima za zaštitu potrošača, posebno ako su prodavci odbili da zamene proizvod. Ali, šta se, većinom, događa? Obično ne odemo do prodavnice ili marketa niti vraćamo pokvarenu robu. Jednostavno ga bacimo i kupimo novi u drugoj prodavnici. Postoji taj neki osećaj stida kod većine kupaca. “Zašto da vraćam nešto što je bilo tako jeftino i da stvaram neugodnu scenu i sebi i trgovcu. Reći će ljudi da sam zakeralo i cicija”. Tako, na žalost, mnogi misle i to ne samo na svoju štetu. Na taj način mi, nesvesno, štetimo i drugim kupcima.

Obavezno upozorenje

Ako ne upozorimo prodavce, ako se ne žalimo (a to je naše pravo, zakonom zagarantovano) oni će na isti način prevariti i druge ili će nastaviti da se neoprezno i neodgovorno ponašaju. Zato, uvek vratite pokvareno. Bez obzira da li vam je mrsko, neugodno ili smatrate da nema potrebe. Kada budemo dobro poznavali svoja građanska prava, neke stavri možemo i sami promeniti. (Pa, makar to bili i sitni koraci).

Kako pametno kupovati?

Što se tiče opreza prilikom kupovine postoji nekoliko smernica. Preporučuje se da kupujete lokalno kod poznatih prodavaca. Ukoliko nabavljate vaše namirnice u marketima, pažljivo čitajte etikete (informišite se više u tekstu Čitate li etikete na prehrambenim proizvodima?), tražite da probate određeni proizvod, raspitajte se o poreklu namirnica i slično.

Obično su namirnice, koje su manje sveže ili će im rok brzo isteći, stavljene u prvi plan, zato pročeprkajte malo i izvucite one koje su gurnute u stranu.

Kada kupujete ribu gledajte joj oči. Na prvu zvuči kao šala, ali riba sa svetlim i čistim očima je svežija.

Imate li vi još neke savete? Šta vi uradite kada otkrijete da ste kupili pokvaren proizvod?

Sviđa nam se
Autor
Da li ste ikada vratili pokvarenu robu i kako da pazite pri kupovini
Datum
Ime
Pokvarena roba - kako vratiti
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Silvija

    Večeras 24. 02. 16. sam kupila pakovanje dimljenog lososa u Maxiju u Čika Ljubinoj! Čim sam otvorila, zaudaralo je. Ipak sam probala malo i naravno bljak! Budući da sam dugogodišnji konzument ovakvih artikala, nisam mogla da pogrešim. No, kako ja sada umorna, (s povređenom nogom uz to), i posle 20h kad sam stigla kući, da se vraćam i uložim reklamaciju? Da li imate ideju, šta u ovom slučaju? Naravno da račun čuvam i vreme kupovine. Rok proizvoda je do 29. 02. ali očigledno je ranije istekao!!!
    Molim hitan savet!

  2. jelena

    u maxiju piletinu koju kad sam otvorila je zaudarala… vrtili pare i izvinjavali se do beskraja… i lokalnoj prodavnici virsle kojima je istekao rok, uredno zamenili i ispred mene pobacali sve kojima je istekao rok… naravno izvinjavali su se. uvek bez problema i uvek bi vratila

Napišite komentar