Menu 

Kada nemamo svežih začinskih biljaka često koristimo sušene. Međutim moramo znati kako da napravimo pravilnu zamenu da ne bismo pokvarili jelo.

Možete svakako koristiti suve biljke umesto svežih u receptima, ali treba imati na umu da sveže biljke daju jelima onaj “živahni”, izdašni ukus. A to se ponekad ne može postići suvim. Ipak, zamene su uvek moguće, jer i mala promena je bolja nego nikakva.

Sveže začinske biljke se gotovo uvek dodaju receptima na kraju pripreme da ne bi visoka temperatura uništila njihovu boju i delikatni ukus. Suve biljke, s druge strane, trebaju vreme, da bi se ukusi stopili sa jelom, pa ih je bolje dodati na početku ili na sredini kuvanja.

začinske biljkeNaravno, nikada ne menjate jednako suve za sveže i obrnuto. Ukusi i mirisi suvih biljaka su isparili jednim delom i sveže, ako preterate, mogu biti jače, što može drastično promeniti ukus jela. Ono može biti prejako i tako gotovo neupotrebljivo. Preporučuje se da ako niste sigurni, uvek dodate manje nego što se traži u receptu.

Odnos i zamena

Opšte pravilo je da 1 deo sušene biljake ima gotovo istu jačinu kao 3 ista dela te iste sveže biljke. Recimo, ako se u receptu traži 1 kašika svežeg origana vi možete upotrebiti 1 kašičicu suvog (s obzirom da u 1 kašiki količinski ima približno isto koliko i u 3 kašičice). Znači obično upotrebljavate 3 do 4 puta manje sušene biljke u odnosu na svežu.

Ipak, treba imati na umu i da li je sušena biljka starija, da li su eterična ulja isparila, da li joj je ukus slabiji, … Najbolje je krenuti sa manjom količinom, pa dodavati još po potrebi. Ako umesto suvih koristite sveže, dodajte ih na kraju i stavite prvo samo dva puta više, pa povećajte ako je potrebno.

Ne zalećite se i ne ubacujte biljke odokativno. Ako niste sigurni ili jelo ne možete probati dok ne bude gotovo onda uvek radije stavite manje nego da preterate sa začinima i upropastite nešto što je moglo biti divan obrok.

Čuvanje biljaka

Sveže biljke umotajte papirom, stavite u vrećice sa zatvaračem i čuvajte u frižideru. (Ako ih ne iskoristite u skorije vreme, možete ih i osušiti). Suve čuvajte na tamnim, suvim i hladnijim mestima, zatvorene u posudicama. Ako su bile greškom otvorene duže vremena verovatno su izgubile deo ukusa i mirisa, pa bi onda trebalo možda staviti malo više, ali, ipak, budite oprezni.

začinske biljke

Neki opšti odnosi

5 ml (1 kašičica) suvih biljaka = 15ml (1kašika) svežih

0.5 ml (1/8 kašičice) belog luka u prahu = 1 čen belog luka, srednje veličine

5 ml (1 kašičica) crvenog luka u prahu = 1 crveni luk, srednje veličine, sitno naseckan

1 ml (1/4 kašičice) mlevenog đumbira = 5 ml (1kašičica) narendanog svežeg

Pročitajte i Kako pravilno koristiti začinske biljke u kuvanju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar