Menu 

Nastankom novih tehnologija, širenjem internet prostranstva, socijalnih mreža i sve nižom starosnom granicom za korištenjem istih, postali smo svedoci vršnjačkog internet zlostavljanja. Pokušajte na naše načine zaštiti i naučiti vaše dete kako da se brani.

Izbegavajte lake odgovore

Ne govorite detetu koje je „žrtva“ da se skloni, ignoriše ili bude fino.

Ove fraze ne pomažu zato što će dete verovatno biti u prilici da sa nasilnikom razgovara još mnogo puta. Na internetu u školi, preko telefona ili na ulici.

Zapamtite: za one koji ne žive po pravilima lepog ponašanja, baš takvo ponašanje može biti okidač za još ružnije ponašanje.

Ako vam dete dođe sa problemom probajte zajedno smisliti neko praktično rešenje. Objasnite detetu da nije poenta u osveti niti da treba da se druži za nasilnikom. Recite mu da ne može očekivati niti izvinjenje. Recite mu da je bilo kakav pokušaj bez obzira na ishod uspeh.

racunar

Da li je moje dete krivo?

Ovo je veoma teško realno sagledati, ali pokušajte. Probajte objektivno pogledati na stvari i isključiti emocije koliko je to moguće.

Verovati da vaše dete ne može pogrešiti nije bezuslovna ljubav nego poricanje. I dobra deca ponekad mogu napraviti nešto loše. Setite se kad je vama vaše dete poslalo ne baš tako ugodnu poruku ili mejl.

Pitajte dete da vam ispriča sve detalje priče pre nego krenete „u akciju“.

Ne dopustite nasilniku da se izvuče

Naučite dete da vam svaku sliku ili tekstualnu poruku koja može dvosmisleno da se protumači obavezno prijavi. Objasnite mu razliku između tužakanja s namerom da tu osobu dovede u probleme i tužakanja s namerom da se konkretan problem reši. Objasnite i da je „forvardovanje“ nasilnog sadržaja jednako loše.

Na prenagljujte

Ne pravite glupe poteze u ljutnji i ne rešavajte probleme umesto svog deteta osim ako u pitanju nije teži oblik nasilništva i nikako, nikako ne pokušavajte sami da rešavate problem.

pomozite

Privatnost

Zaboravite na privatnost vašeg deteta kad su u pitanju socijalne mreže, pratite šta radi na internetu, s kim se dopisuje, šta objavljuje. Ovo nije narušavanje privatnosti nego mera predostrožnosti.

Naučite baratati računarom na nivou vašeg deteta, samo tako ćete ga moći pratiti i pomoći mu po potrebi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar