Menu 

Kada imate malu bebu toliko je obaveza, a čini vam se da ništa nemožete stići i da je sve na pola urađeno. Otkrijte trikove da se bolje organizujete i obezbedite više slobodnog vremena.

Neke majke tvrde da ponekad nemaju vremena ni da se istuširaju, a teže je onima koje rade i nemaju pomoć u kući. Ma koliko pokušavali da se organizujete ima dana kada vlada prava “ludnica”. Ipak, postoje jednostavni trikovi, koje samo morate da usvojite i prihvatite, koji će vam stvari bar malo olakšati.

Spavanje

Slobodno vreme trebate mudro iskoristiti. U periodima kada beba spava možete obaviti mnoštvo poslova, ali uvek prvo odredite prioritete. Ako ste preumorni nipošto se ne “hvatajte” posla, lezite bar 15 minuta sklopljenih očiju slušajući neku umirujuću muziku ili zvukove valova (belu buku – Bela buka za smirenje, protiv stresa i za bolji san). I to kratko vreme će vam napuniti baterije. Ako ste se udaljili od partnera prvo lezite sa njim tih 15 minuta, mazite se, pričajte ili samo lezite zagrljeni, pa onda zajedničkim snagama pospremite stan. Bićete rasploženi, posao ćete brže obaviti zajedno, a možda ćete pripremiti i ručak, pa stići i zajedno popiti kafu.

zena cisti drzi bebuUsputno čišćenje

Trudite se da ne gomilate poslove. Uvek nešto uz out pokupite, sklonite pospremite. Suđe ne gomilajte – ako imate par tanjira i dve-tri kašike brzniski ih properite ili perite suđe dok spremate jelo. Zamolite i druge ukućane da posklone za sobom, da operu tanjir nakon jela i slično. Takođe, možete, ako imate mnogo suđa, svo staviti u sudoperu koju ste napunili vrućom vodom i deterdžentom. Ostavite da odstoji 15-tak minuta i onda ga perite – sve će ići duplo brže.

Kontrola i posklanjanje

Radite jednu po jednu stvar. Ako nemate više od 15 minuta posppremite, recimo, samo kupatilo ili rasporedite čist veš i stavite novi na pranje. Odvojite za osnovno sklanjanje igračkica i sitnih predmeta, koji se gomilaju i samo povećavaju nered, 10 minuta pre spavanja. Ali, samo 10. Ne zalećite se – ne želite da premoreni odete na spavanje. Trudite se da što češće pokrenete i supruga da vam pomogne.

Pomoć

beba i masina za sudjeNe navikavajte sebe ni druge na to da ćete sve vi obaviti. Ne činite tako nikome dobro. Budite ljubazni i uvek zamolite ukućane za pomoć. Ako ste baš premoreni pozovite vašu majku da vam dođe jedan dan i pomogne u pospremanju, pa posle možete izvesti bebu kolicima u šetnju i zajedno popiti kafu u gradu. Supruga angažujte da čuva bebu dok vi pospremate ili obrnuto. Ne dopustite im da dođu u fazu da zaborave i kako se kafa zakuvava.

Plaćena pomoć

Malo ko može danas priuštiti kućnu pomoćnicu, ali ako ste baš u stisci možete jednom sedmično ili jednom mesečno platiti pomoć u kući bar na par sati.

Sling marama

sling marama beba mama na uliciMnoge mame tvrde da su im kengur nosiljke i sling marame (Nošenje bebe u sling marami) mnogo pomogle. Dobre su za leđa, a bebu možete nositi sa sobom po kući dok radite većinu stvari. Ona čak može spavati u sling marami dok vi, recimo perete suđe ili slažete veš. Naravno, čišćenje kupatila i korišćenje hemikalija dok nosite bebu se ne preporučuje.

Kombinovanje

Neke žene su uspešno uspavljivale decu usisavajući kuću (vratite se na tekst o beloj buci), tako da možete kombinovati neke stvari. Plešite sa bebom po kući dok briskate ili sklanjate sitnice. Uključite muziku, biće vam lakše. Igrajte se sa bebom skrivalice dok slažete veš.

Imajte na umu da u prvih mesec dana ne mislite na svaršeno čistu kuću. Neka vam majka i suprug pomognu u osnovnim poslovima, a vama treba mnogo odmora za oporavak i prilagođavanje novom režimu i novom članu porodice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar