Menu 

Ako se dvoumite da li bi ste trebali zabraniti vašem tinejdžeru da pije energetske napitke ili ne, mi ćemo vam pomoći u odluci.

Uprkos imenu, energetski napici uopšte ne bi trebalo da budu deo ishrane vašeg tinejdžera. Istraživanje, koje je nedavno sprovedeno u SAD pokazalo je da energetske napitke redovno koristi 30 odsto dece uzrasta od 12-17 godina. Ova navika bi mogla veoma loše da utiče na zdravlje vaše dece, a evo i zašto.

Kofein

Naučnici upozoravaju da bi stimulansi u energetskim pićima mogli da izazovu velike zdravstvene probleme kod dece. Naime, istraživanja su pokazala da adolescenti nipošto ne bi trebalo da unose u organizam više od 100 miligrama kofeina dnevno dok se u samo pola litra energetskih napitaka nalazi od 150-280 milligrama kofeina, koliko sadrže dve/tri šolje kafe.

Šećer

Ova pića su obično prepuna šećerom, a deca koja ih često konzumiraju u većoj su opasnosti od gojaznosti i viška kilograma. Jedna flašica energetskog napitka sadrži šećera kao i dve velike krofne sa čokoladnim prelivom.

Kobna kombinacija sa alkoholom

Kada tinejdžeri kombinuju energetske napitke sa alkoholnim pićima mogu da previde koliko su zapravo popili, jer energitski napici mogu da neutrališu uticaj alkohola, što jednog tinejdžera, koji se dokazuje pred društvom ili devojčicama veoma lako može dovesti do opasne granice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar