Menu 

Riba, morska ili slatkovodna, je vrlo važna u trudnoći, ali mnoge buduće majke su zabrinute, jer se mnogo govori o o opasnostima koje vrebaju sa tom hranom: o živi, nekim virusima i zagađenju. Evo šta trebate znati.

Prema nekim tvrdnjama majke koje u trudnoći jedu više morske ribe, morske hrane uopšte, će roditi decu sa višim koeficijentom inteligencije. U tako nešto nismo 100 odsto sigurni, a nije ni naučno potvrđeno, ali jedno je istina: plodovi mora na tanjiru sa sobom donose i mnoštvo proteina i nutrijenata, vitamina, minerala, omega 3 masnih kiselina, veoma važnih za razvoj deteta. Ali, donose i mnoštvo sumnji – šta je sa količinom žive, da li je riba zagađena, …

Šta jesti

riba u trudnoći

By: jules

Morski plodovi su vrlo zdravi za buduće mame, ali kako naše tržište nije tako sigurno kada govorimo o poreklu ribe, koja nam dolazi, ovo je zaista teška odluka. Morski plodovi su, na žalost, često vrlo zagađeni. Ako već koristite morsku ribu kupujte od proverenih proizvođača i uvoznika. Možete jesti: haringe, bakalar, sardine, tunjevinu, oslić, … Izbegavajte sirovu morsku hranu i suši. Kada ih pripremate morate ih dobro termički obraditi, ispeći ili skuvati.

Sigurna je i rečna ili jezerska riba, ali pazite na njeno poreklo. Najbolje je da je ulovljena u čistim staništima i to sveža. Možete jesti štuku, soma, pastrmku, grgeča, smuđa, … Trebalo bi da konzumirate obrok od ribe bar dva puta sedmično i to bar oko 100 gr.

Šta izbegavati

U morskim plodovima obično ima visok udio žive, toksičnog metala, koji je opasan posebno za trudnice, jer prilikom izlučivanja može da prođe kroz placentu i uđe u bebinu krv. To može biti vrlo opasno po plod, posebno razvoj bebinog mozga. Na žalost, zbog industrijskog zagađenja, morska riba je zbog toga sve nesigurnija. Od morskih riba, izbegavajte: morskog psa, sabljaku i skušu, jer su to ribe koje sadrže veliku količinu žive. Jedno pravilo, kojim se možete voditi je da kupujete male ribe, jer manja riba – manje žive.

Opasnosti

Obavezno se pazite sirove ribe i morskih plodova. Najbolje je da ih ne konzumirate tokom trudnoće. Naime, termički neobrađena riba sa sobom može da donese i razne viruse, pa i opasnu baketeriju listeriju. Slično je i sa dimljenom ribom.

Pazite da dobro pripremite ribu. Unutrašnja temperatura termički obrađene ribe mora biti 63C.

Ribu ne držite u zamrzivaču duže od 6 meseci i odmrzavajte je u hladnoj vodi. Stručnjaci tvrde da se, iako živa smeta razvoju bebe, konzumacija manjih količina ribe i morskih plodova, koji i imaju možda manje količine žive, nije pokazala problematičnom. Oni sugerišu da su riba i morski plodovi vrlo važan, pa čak i ključan, deo vaše ishrane tokom trudnoće i da ih možete sigurno konzumirati sve dok izbegavate one zagađene i sa visokim udelom žive.

Šta vi mislite? Da li ste konzumirali ribu tokom trudnoće? U kojim količinama? Kako ste je pripremali?

Saznajte i koja je to , kao i koji su .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar