Menu 

Većina trudnica se iskreno nada da će dolazak njene bebe na svet proteći u najboljem redu, prirodnim putem i bez većih komplikacija. Ipak, carski rez je ono čime se završi popriličan broj trudnoća. Evo nekoliko saveta kako da lakše “preživite” carski rez. Za početak ono što najmanje treba da vas brine jeste ožiljak koji je u današnje vreme minimalan i jedva primetan. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da lakše podnesete oporavak i bolničke dane nakon carskog reza.

Ne bežite od lekova

Nakon završene operacije sigurno ćete se osećati poprilično slomljeno i čim anestezija prestane delovati rana će početi da vas boli. Ne junačite se i niti jednog trenutka se ne ustručavajte tražiti nešto protiv bolova. Mnoge porodilje tvrde da je čekanje da vas jako zaboli, pa da tek onda tražite lekove, velika greška i zato zamolite da vam lekove protiv bolova daju redovno.

Šetajte

Neće biti jednostavno, odmah ćemo vam reći. Ali, kad vam sestre kažu da morate ustati, ustanite i krećite se. Ako se uležite oporavak će ići puno teže i bolnije i zato stisnite zube i šetajte po bolničkim hodnicima čim pre.

Neka neko bude sa vama

Ako vaša bolnica to dozvoljava, zovite nekoga da bude sa vama to prvo vreme. Bilo da je to suprug, mama, sestra ili najbolja drugarica. Vreme provedono u bolničkoj sobi sa nekim bliskim delovaće gotovo terapeutski na vas.

Važno: Svaka žena koja se porodila prirodnim putem zna kako može biti neugodan i bolan odlazak u toalet nakon poroda, da ne govorimo o hemoroidima i tvrdoj stolici kao veoma čestim posledicama. Ništa drugačije nije niti nakon carskog reza i zato ako vam u bolnici  ne daju ništa od lekova za omekšanje stolice kupite ih sami i spasite se neugodnosti. Ako vam je carski rez zakazan lekove počnite koristiti i pre same operacije. Možda deluje bezazleno, ali verujte nam na reč problem sa stolicom nakon poroda može biti jedan od većih. U ovom članku nismo spominjali bebe, nakon carskog reza verovatno ćete neko vreme provesti na intenzivnoj nezi i neće vam odmah doneti bebu, danas smo se osvrnuli isključivo na porodilje i probleme koji prate carski rez.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. ivana90

    Ovako sto se mene tice carski rez je samo za hitne slucajeve,i apsolutni sam protivnik carskog reza.Medjutim iako sam toliki protivnik doktor je i mene uputio na carski rez, iako mi nije bilo vreme porodjaja,tacnije otisla sam 2 nedelje pre termina na porodjaj. Nisam osetila kako je to kad krene porodjaj i za tim mnogo zalim iako sam veoma mlada ,mogu da kazem da mi je veoma tesko pao taj porodjaj, jer ga nisam zelela, bar ne na taj nacin.Samo zelim da porucim ne odricite se prirodnog porodjaja ,jer i nakon carskog reza oseticete bolove slicne porodjajnim a oporavak je duzi,a na vama je izbor. Sto se stomaka tice brzo sam izgubila kilograme, cak sam i smrrsala citavih 5 kg. nisu pojasevi spas vec je u pitanju genetika.

  2. Irena Kitanovic

    Imala sam dva carska reza,prvi veoma tezak,drugi mnogo laksi.Carski rez je po meni dobar kada mora inace je uvek bolji prirodni porodjaj,jer da je bog hteo da radjamo na stomaku tako bi i bilo.Buduce porodilje molim vas nemojte carski shvatati kao neko olaksanje prirodnog porodjaja jer on to stvarno nije.Carski rez je vrlo ozbiljna operacija i nije nimalo naivna ma sta da vam kazu drugi.A ako je vec doslo do toga onda se drzite saveta ranije recenih,ustati iz kreveta 5-6 sati posle porodjaja,to je vrlo vazno,jesti tek posle treceg dana ako ste na infuziji i to laganu hranu i vrlo vazna stvar,bar je za mene bila-vodite racuna o stanju vasih dojki.U slucaju da vam ne donose dete odmah,morate se izmlazati sami da ne bi doslo do upale jer je to vrlo ozbiljna stvar.I jos nesto,ako vam bebu donose odmah posle porodjaja na podoj nemojte se brinuti sto mozda nema dovoljno mleka,to je zato sto mozak jos uvek nije shvatio da je doslo do porodjaja pa mleko kasni dva ili tri dana.Oziljak stvarno nije problem,ne vidi se ni u najminijaturnijem bikiniju,ali hoce da zabolucka pri promeni vremena i godinama posle porodjaja.Srecno svim buducim porodiljama,nadam se da sam nekome pomogla.

  3. Mirjana

    Ja sam imala dva carska reza. Prvim su spašavali život mome detetu i meni, drugi je bio za porođaj blizanaca. Trudnoće su bile blizu, i s obzirom da su stizale dve bebe, morao je opet carski rez. Razloge za prvi neću navoditi. U glavnom, kada je reč o oporavku – mogu da kažem da je moje mišljenje o carsom rezu – apsolutno sam za! Dva sata nakon porođaja su mi sestrice pomogle da ustanem, i posle toga sam bez problema šetala svako malo. Bila sam u daleko boljem stanju nego porodilje koje su se porodile prirodnim putem. Poučena iskustvom sa prvog porođaja – posle drugog sam se bez problema odmah po dolasku kući i tuširala. I kod frizera sam ubrzo otišla. Dve su stvari koje se moraju imati na umu – do 40 dana posle carskog reza moguće je da se pojave komplikacije – prihvatite svaku moguću pomoć oko bebe. Drugo – OBAVEZNO nosite pojas inače ostaje stomak. Što se ožiljka tiče – manji je nego rez od operacije slepog creva kod moga muža.

Napišite komentar