Menu 

Trudnoća zaista može biti najlepši period za ženu, žena se može osećati poletno, raspoloženo, puna energije. Ipak, trudnoća isto tako sa sobom nosi neke ne tako ugodne pojave kao što su gasovi, bol u leđima i oticanje.

Mnoge žene tvrde da je oticanje nogu najgore što može zadesiti jednu trudnicu. Nijedne cipele vam ne pašu, hodanje je bolno i neugodno i sve što želite jeste da se izujete i pružite noge na omiljeni kauč. Nažalost za oticanje ne postoji lek koji će vam za čas odagnati sve probleme, ali postoje mali trikovi koji vam sigurno makar malo mogu olakšati.

Podižite noge kad god ste u mogućnosti, neka su vam uvek više od nivoa glave. Ovo je veoma delotvorno tokom noći. Ako možete ispod nogu podmetnite nekoliko jastuka i tako spavajte, sutradan će vam noge dosta manje oticati.

Lagane vežbe takođe mogu poboljšati cirkulaciju u nogama i na taj način smanjiti oticanje. Uz lagane vežbe pijte i dosta vode i rezultat će sigurno biti veoma brzo vidljiv.

Masaža opušta mišiće i otpušta toksične tvari koje uzrokuju nakupljanje vode u telu. Zamolite partnera da vam izmasira noge kod god može.

Kupke za noge mogu biti pravi spas za oticanje. Namačite noge u toploj i slanoj vodi, a zatim ih izmasirajte uljem jojobe i nekoliko kapi etričnog ulja peperminta koje će vas rashladiti, a ako dodate nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira cirkulacija će biti puno bolja, a otok manji. Ako vam je koža bolna i iziritarana zbog oticanja povremeno si priuštite i hladnu kupku za stopala.

Da biste skinuli težinu sa vaših nogu – plivajte. Plivanje je vežba koja se trudnicama preporučuje, jer je gotovo bezopasna, a pomaže da ostanemo u formi, olakšava bolove u leđima i pomaže pri smanjenju otoka.

Jedan od glavnih razloga oticanja jeste neuravnotežen odnos između natrijuma i vode u organizmu  i zato pijte mnogo vode.

otecene nnoge

Još nekoliko saveta:

  • Ne prekrštajte noge, to sprečava cirkulaciju
  • Ispod stopala stavite tenisku lopticu ili konzervu i pomerajte napred nazad
  • Nosite udobnu obuću.
  • Izbegavajte previše slanu hranu, previše natrijuma pospešuje zadržavanje vode u organizmu
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar