Menu 

Za postporađajnu depresiju smo više-manje svi čuli. Ali, jeste li znali da mnoge žene pate od depresije i za vreme trudnoće? Prepoznajte znakove predporođajne depresije da biste na vreme mogli potražiti pomoć.

Šta je to predporođajna depresija?

dreamstime_s_32826057

Trudnoća bi trebalo da je vreme sreće i zadovoljstva, ali kod mnogo žena, trudnoća je period tuge i očaja. Postporođajna depresija je ono za šta smo svi čuli i veoma lako se može prepoznati, ali depresiju tokom trudnoće koja pogađa svaku petu ženu u većini slučajeva ne prepoznajemo. Jedan od razloga zašto je to tako je što većinu simptoma koji prate predporođajnu depresiju povezujemo sa simptomima trudnoće kao što su: problemi sa spavanjem, promene u apetitu, umor i gojenje… Veoma je važno da kod sebe ili kod bliskih osoba znate prepoznati prve znakove predporođajne depresije i dobro shvatite faktore rizika koje ona nosi.

Prepoznajte znakove upozorenja

Kao što smo napomenuli, predporođajnu depresiju je poprilično teško prepoznati jer su simptomi veoma slični onim uobičajenim simptomima koje trudnoća nosi. Imajte na umu da je depresijia u trudnoći poprilično ozbiljno stanje koje može uticati na rast i razvoj bebe ukoliko se ne leči.

Pogledajte listu prepoznatljivih simptoma koji upućuju na depresiju:

  • Osećaj krivice, anksioznosti i bezvrednosti
  • Zamor i manjak energije
  • Smanjena koncentracija
  • Promena u prehrambenim navikama
  • Gubitak kilograma ili prekomerno gojenje
  • Problemi sa nesanicom ili previše sna
  • Manjak interesa za aktivnosti koje vam inače pričinjavaju zadovoljstvo
  • Crne ili samoubilačke misli

dreamstime_s_29867620

Rizik za bebu

Ako ste kod sebe ili kod bliskih osoba prepoznali neke od ovih simptoma, ne čekajte, već potražite ili preporučite pomoć. Ukoliko se depresija ne leči ona nosi određene rizike po bebu. Istraživanja su dokazala da depresivne trudnice imaju veće šanse za prevremeni porod i komplikacije tokom porođaja. Takođe, postoje rizici da rode bebu male telesne težine kao i bebe koje će kasnije imati kognitivne i probleme u izražavanju.

Iako depresija može učiniti da se osećate veoma usamljeno, veoma je važno da zapamtite da morate potražiti medicinsku pomoć, koja obično uključuje lekove, terapiju razgovorom, promene u režimu ishrane i vežbanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar