Menu 

Ako niste znali koren sladića je biljka od koje se pravi većina gumenih bombona, pored toga što je divnog ukusa ima i mnoštvo lekovitih svojstava. Danas vam pričamo upravo o lekovitim svojstvima ovog divno slatkog korena.

Koren sladića se u prirodnoj medicini koristi za lečenje loše probave, hepatititsa C, gubitka pamćenja, karcinoma i infekcija kože. Tradicionalno se koristio i za čireve na želucu, žgaravicu, lošu probavu, zubobolju, povišenu temperaturu, astmu, bronhitis i kašalj. Evo za koje je to boljke saldić enajefikasniji.

Kao zaštitnik stomaka. Sladić se dugo vremena smatra veoma efikasni prirodnim lekom protiv čireva na želucu i to otkako je holandski lekar još davne pedesete objavio kako je pacijenta lečio upravo ovom biljkom. Tada je otkriveno da komponente koje se nalaze u ovom korenu potpomažu otpuštanje tečnosti koje štite želudac.

21053987348_e743cd949e_z

Borac protiv infekcija. Istraživanja su takođe pokazala da su komponente koji se nalaze u korenu sladića toliko snažne da se mogu uspešno boriti protiv raznih infekcija. Oni pomažu oštećenoj koži na način da stvaraju zaštitne bakterije koje se nazivaju i antibiotički peptidi što je veoma važna stavka  u borbi protiv infekcija. Isto tako dokazano je da sladić sadrži i komponente koje neutrališu dve vrste bakterija koje uzrokuju karijes i tri vrste koje uzrokuju bolesti desni.

6135824773_e8a8b17554_z

Antistres i antiupalni efekat. Sladić može biti od velike koristi za zdravlje mozga, a istraživanje sprovedeno pre desetak godina u Edinburgu je pokazalo da stariji ljudi koji uzimaju ekstrakt ovog korena imaju bolje pamćenje i verbalno su elokventniji. Naučnici naglašavaju da je potrebno više istraživanja na ovu temu, ali da su prva saznanja krajnje pozitivna.

Koren sladića se u svojstvu suplemenata moe koristiti u obliku prha,a kapsula, tableta i tečnog ekstrakta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar