Menu 

Bicikl je sigurno jedno od omiljenih prevoznih sredstava za sve one koji vole biti fizički aktivni i sa toplijim danima na našim ulicama je sve više biciklista. Pre nego otvorite proletnju sezonu vožnje bicikla – pripremite vaše bicikl.

Kao što svakog proleća na vazduh iznosimo odeću koja nam je preko zime stajala u ormaru, da se izrači tako je isto neophodno da uradite par provera pre nego ponovo počnete voziti bicikl sa prvim zrakama sunca. Ovo se naravno ne odnosi na one hrabrice koji se ne ustručavaju „pedalirati“ i tokom zimskog vremena.

Svi ostali kojima je bicikl tokom zime stajalo u podrumu, garaži ili na balkonu treba da obrate pažnju na nekoliko sitnica.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-couple-cycling-suburban-street-towards-camera-image31349887

Za početak da napomenemo da bi bicikl dok se ne vozi trebalo čuvati u prostorijama koje su suve i po mogućnosti odignute od zemlje. Najčešći problemi koje možemo uočiti na biciklu posle zime su obično rđa, ispucale ili suve gume i oštećenja koja su napravile štetočine, insekti ili miševi.

Najbolje bi bilo da pre nego što prvi put sednete na bicikl odete do najbližeg servisa gde će vam zategnuti, podmazati i naštimati sve što je potrebno na vašem dvotočkašu. Ali, pre nego odnesete bicikl u servis, evo šta bi trebalo da proverite sami.

Priprema bicikla za proleće

Prvo bicikl očistite od prašine i operite ga celog vodom i sapunom, a zatim osušite i pregledajte da li su se tokom zime pojavili tragovi rđe. Ako je rđa zahvatila lanac, najbolje bi bilo da ga zamenite. Lanac detaljno pregledajte jer se tu obično najprije uhvati rđa.

Druga stvar koju ćete proveriti su kočnice. Ako kad stisnete kočnicu bicikl stane tek kad je kočnica blizu ručke, biće potreban popravak.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-young-family-parents-boy-son-cycling-image21924879

Na samom kraju dobro pregledajte gume, proverite pritisak i potražite oštećenja, a veoma je važno da pregledate i ručke koje su veoma važne jer su u direktnom kontaktu sa kožom. Ako je zaštitni sloj ručki previše izlizan obavezno ih zamenite, ne samo zbog mogućnosti iritacije dlanova već i zbog lepšeg izgleda vašeg ljubimca.

Srećna vam vožnja!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar