Menu 

Kad nastupi proleće prosto nemamo opravdanja da se ne hranimo zdravo. Osim što su nam pijace prepune zelenila i svežeg povrća na svakom koraku možemo pronaći jestive i zdrave biljke u svom okruženju. Jedna od njih svakako je maslačak.

Maslačak je prolećni cvet koji je u aprilu na vrhuncu sezone. Kako proleće odmiče njegovi listovi poprimaju sve više gorčine zato ga iskoristite dok je vreme.

Maslačak je od davnina poznat kao pravi mali “eliksir zdravlja”. Veoma je bogat vitaminom C, a u sebi sadrži više gvožđa čak i od spanaća. Što se tiče njegovih lekovitih svojstava, ima ih mnogo, ali je najbolje da se primenjuje za poboljšanje apetita, čišćenje pluća i organizma od štetnih toksina. Koristi se kod kožnih bolesti, anemije, povišenog krvnog pritiska, a njegov koren može da posluži i kao diuretik.

Zbog taraksacina koji sadži, prekomernim unosom maslačka u organizam možemo izazvati proliv i nepravilan rad srca, zato ipak ne preterujte.

salata

Svi delovi maslačka su jestivi, ali u kulinarstvu se najviše koriste mladi listovi kao deo svežih prolećnih salata, supa,variva i predjela, dok se od žutih cvetova pravi med i lekoviti sirup.

Danas se maslačak može kupiti i na tržnicama, a ako ga berete sami obratite pažnju da ga berete u područjima gde nema puno zagađenja i saobraćaja. Birajte, manje, mlade listove i ne berite ih nikad ujutro, dok je rosa, niti ako je oblačno. List maslačka bi trebalo najmanje tri dana da bude izložen suncu pre branja i konzumiranja.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Suzana Vidmar via Facebook

  salata od mladog maslačka je nešto najbolje, a korijen od njega ja izkopam, pa osušim i suhog izdrobim u prah, umiješam u med sa semenkama od konoplje, lana, sezama,…pomaže kod raka…

 2. Suzana Kostic via Facebook

  A mi smo ga nekada izbegavali jer smo mislili da je stetan…ko bi rekao…

 3. Jozefina Stolarov via Facebook

  vec 4 puta sam ove godine nabrala i spremila salatu od maslacka

 4. Katja Brdar via Facebook

  Joj, znam da je jako koristan ali kucici na zalost prvi stignu do njega. Moram negde u divljini da ga berem.

Napišite komentar