Menu 

Bez obzira na to što imate dijabetes uz pravilan izbor namirnica bez problema možete imati zdravu užinu i grickalice dok gledate filmove ili se družite sa prijateljima. Donosimo vam spisak zdravih grickalica za dijabetičare.

U trenucima kada smo gladni a deli nas još nekoliko sati do ručka ili večere potrebno nam je nešto sitno da premostimo glad i većina nas uzima šta nam se prvo nađe pri ruci ne razmišljajući previše koliko su te grickalice zdrave ili ne. Dijabetičari treba posebno da paze šta grickaju, a mi ćemo im olakšati.

I užina baš kao i glavni obroci treba da se sastoji od ugljenih hidrata, masti i proteina. Evo šta možete jesti:

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Krekeri od celovitih žitarica, grožđe i sveži sir. Krekeri koji su napravljeni od celovitih žitarica mogu sniziti krvni pritisak i holesterol, sveži sir obezbeđuje kalcijum, a grožđe dođe kao mala poslastica na kraju. Jedna porcija nek sadrži dva krekera ¼ šolje nemasog sira i ¼ šolje grožđa.

Kokice. U ovom slučaju isključivo mislimo na domaće kokice, ne na kupovne ili one iz mikrotalasne. Kokice su veoma bogate vlaknima i ukoliko ih napravite sami dobićete potpuno prirodne grickalice koje ne sadrže aditive ni veštačke arome.

Jabuke i sir. Voće bi trebalo da predstavlja sastavni deo ishrane svakog čoveka, a u njemu mogu uživati i dijabetičari. Voće obezbeđuje vlakna i ostale neophodne nutrijente. Veoma je važno da ukoliko ste dijabetičar pazite na porcije jer je voće bogato prirodnim šećerima i birajte ono koje ga ima manje poput jabuka, dinje i bobičastog voća. Sir uz voće će vam obezbediti proteine i pomoći stabilizaciju šećera u krvi, a tu je naravno i kalcijum za zdrave kosti.

dreamstime_s_9428543

Salata od crnog pasulja. Crni pasulj je veoma bogat vlaknima i proteinima koji potpomažu stabilizaciju šećera u krvi i suzbijaju glad. Vlakna takođe imaju mogućnost snižavanja holesterola. Crni pasulj iz konzerve pomešajte sa svežim paradajzom, paprikom i malo avokada, lagano začinite i dobili ste sjajan međuobrok.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Povrće i umak od jogurta. Sveže povrće je uvek dobar izbor za užinu jer je bogato mineralima, vitaminima i enzimima. Ako uz povrće poslužite i umak na bazi jogurta obezbedićete organizmu proteine koji su neophodni za stabilizaciju šećera u krvi i suzbijanje gladi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar