Menu 

Neke životne navike baš kao i životni stavovi mogu biti jednako važni kao i genetika kad je u pitanju dostojanstveno starenje. Mi vam donosimo savete koji će vam pomoći da starite lepo i dostojanstveno.

Starost utiče na izgled vaše kose, kože, mišića, držanja i to na žalost ne možemo promeniti. Ono što sigurno možete promeniti su navike koje će vam pomoći da usporite dolazak prvih znakova starosti, ali i da ih ublažite kad dođu.

Pozitivno razmišljanje. Veoma je važno da starost ne doživljavate kao kraj života i kao nešto najgore što može da vam se desi. Gledajte na starost kao na period mira, spokoja i mudrosti kada ćete uživati u svemu onome za šta pre niste imali vremena. Prema pojedinim istraživanjima svi oni koji straost dočekuju raširenih ruku i bez bojazni imaju 40 odsto više šansi da se oporave od nekih bolesti i budu aktivniji u starosti.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pripazite na ishranu. Ono što jedete uveliko utiče na način na koji ćete ostariti i zato je važno da na ishranu pazite ceo život. Najnovija istraživanja su pokazala da je dijeta bogata namirnicama niskog glihemijskog indeksa, na prvom mestu sveže voće i povrće, celovite žitarice i belančevine najbolji izbor. U obzir uzmite mediteranski način ishrane koji podrazumeva mnoštvo nutrijenata, omega 3 masnih kiselina i zdravih masti koje će vam pomoći da lepše ostarite.

Pazite koliko jedete. Često prejedanje može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 potvrdila su mnoga istraživanja. Da biste starili lepo i duže živeli važno je da budete umereni u hrani i dvevno jedete oko 2,5 šolje povrća, 1,5 šolju voća, 180 g žitarica, tri šolje mlečnih proizvoda i 150 g proteina.

Redovno vežbajte. Zdrav način života je nezamisliv bez redovne fizičke aktivnosti i zato je važno da budete u formi. Prosečna žena u periodu između 30 i 70 godina izgubi i do 23 odsto mišine mase, ali redovnom vežbom usporavate taj proces. Redovnom vežbom ublažavate i neke od simptoma koji dolaze sa godinama kao što je oslabljeno pamćenje.

Družite se. Prijatelji i rodbina vam mogu pomoći da živite još duže,a oni koji imaju bogat društveni život imaju 50 odsto više šansi da žive duže od onih koji nisu preterano društvene osobe.

Zaštitite kožu od sunca. Previše vremena provedenog na suncu može izazvati prevremenu pojavu bora, a tu je i povećan rizik od nastanka melanoma. S druge strane sunce nam je potrebno zbog vitamina D koji nam je neophodan da bismo bili zdravi i vitalni. Rešenje je sledeće, provodite vreme napolju, ali kad sunce nije najjače i uvek se pre izlaska namažite kremom sa visokim zaštitinim faktorom posebno ako ste svetle puti, plavih očiju i kose.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dobro spavajte. Dobar san je od velike važnosti za dobro zdravlje jer nedostatak istog povećava rizik od gojaznosti, srčanih obolenja i dijabetesa. Spavanje dokazano poboljšava pamćenje, a tu je i onaj estetski deo jer ćete izgledati odmornije, svežije i lepše. Tokom spavanja vaše telo otpušta hormon rasta koji pomaže obnovu kolagena i elastina, najvažnijih faktora za zdravu i mladoliku kožu. Pokušajte si priuštiti između 7 i 9 sati sna svake noći. Ako na vreme razmišljate o straosti ona će biti mnogo lepša nego što se vama čini.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar