Menu 

Koliko puta vam se desilo da upoznate neku novu osobu na poslu ili privatno i nakon pet minuta se ne sećate njenog imena? Svi smo to iskusili, ali na svu sreću postoji trik koji će vam pomoći da pamtite kao kad ste bili dete. Mi ćemo vam ga, naravno, otkriti.

Švedski ekspert za pamćenje, Matias Ribing osmislio je metodu koja može biti veoma korisna za bolje pamćenje imena, objekata i kratkih fraza.

Zamislite objekat

Ribing savetuje da ako želite zapamtiti ime nekoga koga ste tek upoznali jednostavno zamilite ogroman objekat, uvećan i postavite ga u blizinu te osobe. Iskoristite prvu sliku koja vam padne na pamet i pokušajte je vizualizirati u 3 D. Ako upoznajete nekoga ko se zove Petar, pokušajte zamisliti kako on stoji pokraj bazilike sv. Petra. Ako uvek zaboravljate gde ste ostavili ključeve, pokušajte sledeću tehniku. Kad spustite ključeve na neko mesto, glasno recite gde ste ih stavili, na primer „Ključeve sam stavio na komodu u hodinku!“. Izgovaranjem rečenice na glas veća je verovatnoća da ćete zapamtiti gde ste ostavili ključeve.

Zamislite bicikl

A šta ako morate zapamtiti jednu celu rečenicu ili više njih? Postoji li neki trik za to? Ribing tvrdi da ima, ali da je potrebna određena vežba. On predlaže da zamislite bicikl sa svim njegovim detaljima i u ovom slučaju predmet morate maksimalno uvećati u mislima. Nakon toga dodelite sliku svakoj stvari koju treba da zapamtite, neka to budu neke živopisnestvari sa oštrim linijama. Ne zamišljajte nikakve amorfne oblike već konkretne stvari koje možete postaviti na razlišite delove vašeg bicikla. Nakon toga pokušajte mentalno povezati dva predmeta, pozivajući se na njih. Ako želite zapamtiti listu poklona koje želite pokloniti najdražima za praznike to uradite na sledeći način, na upravljač bicikla zavežite kesicu sa kozmetikom za sestru, ram bicikla ukrasite dekorativnim ramom za fotografije koji ste namenili mami, a loptu za vašeg sina postavite u točak. Ova tehnika zahteva malko kretaivnosti, ali sigurno će vam biti od pomoći nakon što je svaladate.

5499731956_6335f17f78_z

Napravite drvo pamćenja

Još jedan pristupa koji će vam pomoći da zapamtite veću grupu pojmova je da u mislima izgradite drvo pamćenja. Za početak zamislite drvo sa samo jednom velikom granom, pa polako dodajte listove na kojima je označen po jedan pojam koji treba da zapamtite.

Još jedan od trikova za pamćenje imena jeste da kad se upoznate sa novom osobom i kad vam kaže svoje ima, zamislite da mu je ime napisano na čelu, velikim slovima. Ove motode nisu 100 odsto efikasne, ali ako imate problema sa pamćenjem ovakvih stvari obavezno ih isprobajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar