Menu 

Jeste li ikad čuli za tef, sitnu žitaricu afričkog porekla čija lekovita svojstva uopšte ne odgovaraju njenoj veličini. Danas vas upoznajemo sa novom super žitaricom.

Tef je žitarica koja najviše raste u Etiopiji gde se od nje pravi njihov tradicionalni hleb bez kvasca, a inače se karakteristiše kao mala žitarica sa velikim beneficijama po zdravlje.  Mnogi nutricionisti tvrde da je savršena ako želite svoju ishranu unaprediti i obezbediti organizmu savršenu kombinaciju nutrijenata.

6223696729_474291e391_o

Pored toga što je jedna od retkih žitarica koje ne sadrži gluten, bogata je gvožđem i veoma je ukusna, a mnogi je nazivaju i novom kinoom. Na pozitivnoj promociji ove žitarice uticao je i Holivud jer su je nedavno otkrile mnoge poznate ličnosti pa su je spominjale Gvinet Paltrou, Viktorija Bekam, a o njoj je u svojoj emisiji pričao i popularni doktor Oz.  On je tada naveo da tef pomaže kod ublažavanja simptoma PMS, skidanja kilograme te da je sjajan izvor proteina za vegane i vegetarijance.

Jedina negativna strana ove žitarice jeste što je prilično skupa, a kod nas je sigurno još neko vreme nećete moći ni kupiti. Ako ipak razmišljate da je nabavite onda obavezno pročitajte i listu lekovitih svojstava koju će vam ova neobična žitarica obezbediti.

Lekovita svojstva tefa

Visoka nutritivna vrednost. Tef je veoma bogat proteinima sa odličnom kombinacijom čak osam amino kiselina koje su telu neophodne za rast i reparaciju. Ima veoma visoku količinu kalcijuma, mangana, fosfora, gvožđa, bakra, aluminijuma, tijamina i vitamina C koji nije baš svojstven da se nalazi u žitaricama. Gvožđe iz ove žitarice se veoma lako apsorbuje u organizam i zato se ona preporučuje onima koji pate od anemije.

Ne sadrži gluten. Pošto tef ne sadrži gluten on može biti sjajna alternativa onima koji pate od celijakije ili su netolerantni na gluten ili onima koji iz bilo kojih razloga ne žele jesti namirnice koje sadrže gluten.

14231610765_fc9f6d121c_z

Dobro reguliše nivo šećera u krvi. Ukoliko ste dijabetičar onda svakako treba da razmislite i u svoju ishranu uvrstite tef da biste imali bolju kontrolu nad šećerom u krvi. Tef sadrži otprilike 20-40 odsto rezistentnog skroba i ima relativno nizak glihemijski indeks što dijabetičarima pomaže da bolje regulišu nivo šećera u krvi.

Reguliše rad creva. Tef je sjajna namirnica ukoliko imate problema sa tvrdom stolicom i radom creva, redovnom upotrebom će se sve  regulisati, a pored toga i veoma je zasitan.

Sadrži malu količinu natrijuma. Tef se preporučuje i svima koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom i paze na ishranu posebno zbog zdravlja kardiovaskularnog sistema. Neprerađeni tef je mnogo bolji od onog koji se prerađuje i kuva jer se takvim proizvodima obično dodaje natrijum i mnogi drugi aditivi. Uvek dva puta proverite sadržaj.

5265929734_2d0aa939d4_z

Ima veoma nizak udeo masti. Prirodno ova divna žitarivca gotovo da ne sadrži masti.

Veoma je praktična. Jedan važan deo nutritivno adekvatne hrane jeste da određene zdrave namirnice možete uključiti u većinu jela koje kuvate, a baš takav je slučaj sa tefom. Tef je veoma raznovrsna žitarica koju možete kuvati na pari, u vodi ili peći. Od tefa se mogu pripremati palačinke, hlebovi, cerealije, proteinse pločice i mnoge druge namirnice. Kao što smo već na samom početku napomenuli Etipljani je koriste za izradu svog tradicionalnog hleba koji se zove injera.

Odličnog je ukusa. Iako e na poslednjem mestu ove naše liste, nije ništa manje važno. Tef je veoma ukusan ima orašasti ukus svojstven žitaricama i lako se može kombinovati sa mnoštvom drugih namirnica. Izgledom je najsličniji semenkama maka, ali nešto drugačije boje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogo puta do sad smo pisali o lekovitim svojstvima mirisnog cimeta, a danas vam još malo pričamo njegovim beneficijama po moždane funkcije i donosimo neke zdrave recepte. Piši! Širi dalje!