Menu 

Leti nam je neophodna lakša hrana koja nam obezbeđuje dodatne količine vode i to svi znamo. Znate li koje su to najzdravije zimske namirnice koje bi trebalo jesti u što većim količinama da odbranimo organizam od virusa i prehlada? LifepressMagazin je tu da vam kaže.

Iako u zimskom periodu imamo mnogo manje sezonskih namirnica nego na proleće ili leto postoji nekoliko koje su apsolutna super hrana prepuna vitamina i minerala neophodnih za zdravu zimu bez prehlade i gripa.

nar

Nar

Namirnica koja krasi police tržnica i supermarketa zimi je svkako nar koji pored toga što je ukusan i dodaje svežinu vašim jelima sadrži mnoštvo hranjivih materija koje su od velike važnosti za opšte zdravlje organizma. Sok od nara je veoma bogat antioksidantima i samo jedna čaša dnevno sprečava slobodne radikale da oksidiraju loš holesterol što doprinosi stvaranju naslaga u arterijama. Jedna studija je takođe otkrila da konzumacijom soka od nara pospešujemo cirkulaciju krvi što smanjuje rizik od nastanka srčanih obolenja.

Zeleno lisnato povrće

Tokom cele zime se može pronaći kelj, blitva i spanać i bilo bi dobro da ove namirnice jedete u što većim količinama tokom zime. Ono što je dobro za zimski peri0d što mraz smanjuje gorčinu kelja i čini ga ukusnijim za konzumaciju. Ovo povrće je veoma bogato vitaminima K, C i A i sadrži folate od velike važnosti za prenatalnu brigu trudnica i nerođenih beba.

citrusi

Citrusno voće

Mandarine, limun, narandže grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama tokom svih zimskih meseci. Veoma su bogate vitaminom C, a samo jedna narandža srednje veličine obezbediće vam više od 100 odsto od potrebne dnevne količine ovog vitamina. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.

krompir

Krompir

Krompir je namirnica koja je zbog količine skroba na lošem glasu kod nutricionista i mnogi ga svrstavaju u isti koš sa belom rižom i testeninom, ali za razliku od njih krompir sadrži i neke veoma važne nutrijente koji su dobre za naše zdravlje. Krompir sadrži vitamine koji jačaju imunitet, a to su vitamin C i B6, a tu su i određene količine folata te vlakana. Ako naletite na ljubičasti krompir obavezno ga kupite jer on sadrži antocijanine, antioksidante povezane sa zdravljem kostiju, a veruje se da oni smanjuju rizik od kancerogenih i srčanih obolenja.

tikve

Zimske tikve

U jesen i zimu možemo pronaći razne vrsta tikava od musktnih do onih običnih narandžastih bundeva i sve one su bogate nutrijentima i odličan su izbor u zimsko vreme. Samo jedna šolja kuvane tikve ima veoma malo kalorija, a mnogo vitamina A, C, B6 i K, a od minerala tu su kalijum i folati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Način na koji kucate po tastaturi ne otkriva samo koliko ste vešti kad je u pitanju rukovanje računarima već otkriva i mnoge tajne vezane za vaš mozak. Grupa naučnika iz Masačuseca...